Πτώση μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας

Ελλάδα
Πτώση μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνιώδεις προσπάθειες να εντοπιστεί ο αγνοούμενος πιλότος του ελληνικού μαχητικού. Στη θαλάσσια περιοχή σπεύδουν πλοία και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε ελληνικό Mirage 2000 - 5 πριν προσγειωθεί εννέα ναυτικά μίλια από τη Σκύρο. Μέχρι στιγμής αγνοείται ο πιλότος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχητικό επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο κεντρικό Αιγαίο. Η διαδικασία αναχαίτισης είχε ολοκληρωθεί. Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν αποχωρήσει από FIR Αθηνών και το ελληνικό μαχητικό επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, που αποτελεί τη βάση του αεροσκάφους στη Σκύρο. Το αεροσκάφος ανήκει στο δυναμικό της βάσης στην Τανάγρα Βοιωτίας, ωστόσο βρισκόταν στη βάση της Σκύρου λόγω του ότι ήταν "σε κατάσταση ετοιμότητας".

Ο πιλότος του Νο 2 αεροπλάνου του σχηματισμού, λίγο πριν την προσγείωση τους στη βάση τους, ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι έχασε από το οπτικό του πεδίο το αεροπλάνο Νο 1 του σχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγνοούμενος πιλότος ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού που προέβη σε αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του αγνοούμενου χειριστή του αεροσκάφους. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοία αλλά και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού να σπεύσουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα "Ψαρά" πλέει τάχιστα προς την περιοχή, ενώ δύο στρατιωτικά S70Β κατευθύνονται επίσης προς το σημείο πτώσης. Επιπλέον super puma απογειώθηκε από τα Μέγαρα Αττικής με άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Οι Ομάδες κατευθύνονται προς στο αεροδρόμιο της Σκύρου από όπου με πλωτό μέσο θα μεταβούν στο σημείο πτώσης του Mirage εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, ώστε να διεξάγουν άμεσα υποθαλάσσιες έρευνες.

Σημειώνεται ότι το στίγμα του αεροσκάφους είχε χαθεί από τις 12:15 το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή είχε νέφωση και ομίχλη, χωρίς όμως να προβληματίζουν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Mirage 2000-5

Πλήρωμα: 1

Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)

Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ

Μήκος: 14.36μ

Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach

Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

Η επίσημη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του». 

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News