Ελλάδα

Πόσο αργεί ένα κακοποιημένο ζώο να επανέλθει;

Οι δύο υποθέσεις κακοποίησης ζώων που προκάλεσαν φρίκη σε όλη την Ελλάδα και απορία για το πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε τελικά απέναντι στα ζώα, έχουν φέρει στο προσκήνιο πολλές αντιδράσεις.

Τα ζώα βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων και από εκείνους εξαρτάται η μεταχείριση τους. Εξάλλου, τα αδέσποτα ζώα είναι η συνέπεια πράξεων των ανθρώπων και όχι των ψυχών που βρέθηκαν τελικά στους δρόμους.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας αντιδρά στις αποτρόπαιες εικόνες από την κακοποίηση ενός σκύλου από δυο οπλίτες του Ελληνικού στρατού και μιας αδέσποτης γάτας από έναν ασυνείδητο που την «σούβλισε» με καμάκι ψαρέματος είναι νωπές ακόμη στη μνήμη όλων μας.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Δυστυχώς, πολλοί σκύλοι και γάτες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να είναι σωματική, όπως οι παραπάνω ή συναισθηματική. Κοινός τόπος, όμως, είναι ότι η συμπεριφορά του ζώου συντροφιάς αλλάζει μετά την κακοποίηση.

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας, τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη συμπεριφορά και την εκπαίδευση του σκύλου και της γάτας γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών συχνά.

Η προσπάθεια για επιστροφή σε μια λειτουργική καθημερινότητα για τον σκύλο ή την γάτα είναι επίπονη και καθημερινή. Η κακοποίηση ενός ζώου εκτός από τα σωματικά σημάδια που αφήνει, τα οποία είναι ορατά, αφήνει και πολλά στίγματα στην ψυχή του.

Τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί χρειάζονται βοήθεια για να εξορίσουν το ατόφιο μίσος που ένιωσαν στο πετσί τους. Η κόλαση είναι πάντα έτοιμη να τρυπώσει σε οποιαδήποτε γωνιά της ψυχής μας και μια τέτοια εμπειρία δεν αλλάζει μονάχα την ζωή του ζώου που έχει υποστεί την κακοποίηση αλλά και του ανθρώπου που θα αναλάβει την φροντίδα του.

Μπορεί περιπτώσεις σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα να φέρνουν στην επιφάνεια την τερατώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε τέτοιες συγκυρίες εμφανίζεται και η καλή πλευρά.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις ή και τα άτομα που αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στην καθημερινότητα το κακοποιημένο ζώο.

Αγάπη, υπομονή, επιμονή, υπό τις κατάλληλες οδηγίες ενός κτηνιάτρου, ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς μπορούν να οδηγήσουν ένα κακοποιημένο ζώο σε μια ισορροπία γαλήνης, μακριά από τις επώδυνες στιγμές του παρελθόντος

Το άτομο που θα αναλάβει το κακοποιημένο ζώο συντροφιάς θα χρειαστεί πολλή υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα του ζώου, αλλά η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με ένα κακοποιημένο σκυλί ή γάτα μπορεί να είναι μια εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή σας.

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας σκοπός μας είναι η αρμονική συμβίωση μεταξύ του ανθρώπου και των αγαπημένων του τετράποδων συντρόφων.

Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο και τον υπηρετούμε στην καθημερινότητα μας. Μελετώντας περιπτώσεις σαν αυτές δημιουργούμε ένα ασφαλές μονοπάτι επανόδου του ζώου στην κανονικότητα.

Ιδιαίτερα, δε, για περιπτώσεις όπως αυτή η αποτρόπαια με το σούβλισμα της γάτας, που είδαμε να αναδύεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας θα διοργανώσει μια μοναδική Ημερίδα Πρώτων Βοηθειών για τη γάτα στις 6 Μαΐου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικές πρώτες βοήθειες που θα χρειαστεί μια γάτα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να σώσετε μια ψυχή».

Σχόλια