Ελλάδα

Εντυπωσίασε η άσκηση «Πυρπολητής» στα Δωδεκάνησα

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από την άσκηση «Πυρπολητής» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην περιοχή των Δωδεκανήσων και είχε ως σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας.

Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές, το ίδιο και η άσκηση που πραγματοποιήθηκε και τη διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Οι ασκήσεις τύπου «Πυρπολητής», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, διεξάγονται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και αξιολόγηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας (Δύναμη «Δ»).

Τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της ετοιμότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων για την ανάληψη ενεργειών άμεσης αντίδρασης αντιμετώπισης ευρέος φάσματος επιχειρησιακών απαιτήσεων, επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση συμμετείχαν φρεγάτα, πυραυλάκατος, κανονιοφόρος, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς Ζουμπρ στο οποίο επέβαιναν στοιχεία ειδικών δυνάμεων, ενώ την επιχείρηση υποστήριξαν  αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Καλή επιτυχία στην άσκηση έγραψε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία κινητικότητα, μάλιστα χθες καταγράφηκε μηδενική δραστηριότητα στον αέρα. Πρόκειται για γεγονός μάλλον αναμενόμενο, καθώς όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις κάποιας κλίμακας στο Αιγαίο, υπάρχει σχετική αυτοσυγκράτηση από τη μια ή την άλλη πλευρά.

 

Σχόλια