Έκθεση - σοκ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ελλάδα
Έκθεση - σοκ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι το θέμα το φαινόμενο μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη. Αυτό συμβαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα και θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.

Το θέμα είναι η συχνότητα και η ένταση του φαινομένου που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη συχνότητα και ένταση των υδροστροβίλων που κάποτε ήταν σπάνιοι ή των ξαφνικών κατακλυσμιαίων βροχών που αποτελούν σημεία των καιρών.

Εκεί είναι το θέμα. Και τα νέα μόνο καλά που δεν είναι, καθώς οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά μετά το 1980, ενώ σημαντική είναι η αύξηση ειδικότερα στις πλημμύρες, κατά την τελευταία πενταετία.

Αυτό αναφέρει κοινή έκθεση 27 εθνικών επιστημονικών Ακαδημιών από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών, η οποία συμπληρώνει και επιβεβαιώνει προηγούμενη έκθεση του 2013. Όπως επισημαίνουν οι Ακαδημίες, παγκοσμίως ο αριθμός των πλημμυρών και άλλων υδρολογικών συμβάντων έχει πια τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 1980, ενώ έχει διπλασιαστεί από το 2004 έως σήμερα.

Παράλληλα, από το 1980 έως σήμερα οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι δασικές πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι καταιγίδες έχουν διπλασιαστεί. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News