Διαψεύδει το Πεντάγωνο για τα κινητά των 2 στρατιωτών

Ελλάδα
Διαψεύδει το Πεντάγωνο για τα κινητά των 2 στρατιωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκωση της Άγκυρας στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών διαβλέπει το Πεντάγωνο, με αφορμή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι - αίφνης - βρέθηκαν στρατιωτικοί χάρτες στο κινητό του ενός εκ των δύο φυλακισμένων στην Αδριανούπολη.

Κύκλοι του Πενταγώνου με τους οποίους επικοινώνησε το iefimerida.gr επισημαίνουν κατ’ αρχήν ότι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών καθώς δεν αρκούνται στο δημοσίευμα του «απολύτως ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu».

Ωστόσο σπεύδουν να κάνουν τις εξής επισημάνσεις:

Και τα τρία κινητά που φέρουν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί (τα δύο προσωπικά τους και το ένα υπηρεσιακό) «ερευνήθηκαν εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσία του Έλληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το ΥΠΕΞ και δεν είχε βρεθεί απολύτως τίποτα».

Η τεχνολογία σήμερα, είναι σε θέση να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο κινητό, ακόμη και αν αυτό έχει σβηστεί από την εξωτερική μνήμη.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν το δημοσίευμα και την πιθανή κλιμάκωση της Άγκυρας απέναντι στους δύο στρατιωτικούς με τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιοποίηση της «είδησης» από το απολύτως ελεγχόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu έγινε λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Προσθέτουν επίσης ότι «λίγες ώρες πριν το δημοσίευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Τραμπ ενώ είχε ήδη διαρρεύσει το προσχέδιο της Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με το οποίο καταγγέλλεται η στάση της Άγκυρας για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ». Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιες πηγές εντάσσουν και την αυστηρή γλώσσα Μέρκελ κατά Ερντογάν.

Κρίσιμη ημερομηνία για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς είναι η 30η Μαρτίου οπότε και θα συναντηθούν οι δικηγόροι με τον δικαστή για να διευκρινιστεί η κατηγορία που αντιμετωπίζουν.

Επίσης στις 5 Απριλίου θα γίνει το νέο – δεύτερο - αίτημα αποφυλάκισής τους, από τον συνήγορό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News