Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Στόχος να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία

Ελλάδα
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Στόχος να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά θέματα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία χρίζουν άμεσης συζήτησης.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, και θα μείνει έως αύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία κρίσιμη Σύνοδος σε μία εξίσου κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα και την Ένωση.

Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία.

Η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία είναι μερικά από τα ζητήματα που θα συζητηθούν.

Κυπριακή ΑΟΖ – Έλληνες στρατιωτικοί – ΠΓΔΜ & Αλβανία

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός - σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Τέλος, στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας»

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους και είναι σαφές ότι από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έπειτα, η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις – με χαρακτηριστικότερη την ομιλία στην Πνύκα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου – όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News