Αλ. Τσίπρας: Είναι ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: Είναι ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετά από μια μακρά πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Υπογράμμισε ότι «είναι τώρα που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική, για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής». Επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η έξοδος από τα μνημόνια που κοντοζυγώνει, χρειάζεται να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και την περίοδο των παχέων αγελάδων. «Πρέπει τώρα η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, να είναι δίκαιη ανάπτυξη, αυτό που περισσεύει να ξαναγυρνάει πίσω και να μοιράζεται δίκαια στην πλειονότητα του λαού» ανέφερε.

Επίσης, χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και έργο πνοής την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και πρόσθεσε ότι «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική των Κυκλάδων που αποτελούν όχι μόνο την ατμομηχανή του τουρισμού αλλά και έναν ιδιαίτερο τόπο σε ό,τι αφορά και τον πολιτισμό του, με εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή κρίση που όλοι βιώσαμε».

Μιλώντας για το «ευλογημένο» νησί της Τήνου, εκμυστηρεύτηκε ότι έχει αιφνιδιαστεί δύο φορές, μια αρνητικά και μια θετικά, σε σχέση με την Τήνο. Ο πρώτος αιφνιδιασμός, είπε, όταν έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει με τη σχετική τροπολογία τη δέσμευση του απέναντι στο μακρόχρονο αίτημα του Τηνιακού λαού για την επαναφορά του πανελλήνιου ιερού ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην κανονικότητα στο προηγούμενο καθεστώς του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αιφνιδιάστηκε από τις «αντιδράσεις και τις πιέσεις που δεχτήκαμε προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης μας απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Τήνου». «Αιφνιδιάστηκα γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος», υπογράμμισε, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.

Αντιθέτως, τόνισε ότι σήμερα αιφνιδιάζεται θετικά γιατί βλέπει πόσο μεγάλη σημασία είχε αυτή η απόφαση και η υλοποίηση της για τον λαό της Τήνου. «Δεν διαρρηγνύουμε την κανονικότητα, δεν προχωρούμε σε κάποια ανατροπή, αλλά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στο νομικό καθεστώς που παραδοσιακά υφίσταται από το 1823 που ιδρύθηκε το Ίδρυμα», τόνισε.

Επισήμανε ότι για πάρα πολλές δεκαετίες το Ίδρυμα υπαγόταν στην εποπτεία του κράτους, κάτι που διαταράχτηκε στη δικτατορία, οπότε παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην Εκκλησία. Το καθεστώς του αποκαταστάθηκε εκ νέου με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αυτή η κανονικότητα διαταράχθηκε ξανά το 2014 «χωρίς μάλιστα καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία». «Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα που διαταράχθηκε το 2014. Επαναφέρουμε το ίδρυμα στο καθεστώς που λειτουργούσε εδώ και δυο αιώνες διοικούμενο και από κληρικούς και από λαϊκούς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όπως λειτούργησα στο θέμα αυτό, έτσι θα λειτουργώ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, θα προχωράμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο, σε αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία διεκδικεί μέσα από αγώνες», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έπρεπε να έχει γίνει από τη δεκαετία του ?70. Επισήμανε ότι αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα, γιατί εξοικονομούνται πάνω από 80 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων σε τρία νησιά και με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα. Τόνισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου και την προοπτική ενεργειακής ασφάλειας και επενδύσεων σημαντικών που μπορούν να έρθουν στον χώρο των ΑΠΕ.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι ούτε φαραωνικά έργα, ούτε έργα που θα καταστρέφουν και θα αλλοιώνουν το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο. Σημείωσε ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού χωροταξίου για τις ΑΠΕ με βάση τις ανάγκες και τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. «Για μας προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε κάθε μεταρρύθμιση που φέρνει τα πράγματα μπροστά είναι να διασφαλίζουμε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών» και επισήμανε σε αυτό το σημείο τη σημασία των περιφερειακών συνεδριών παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να τονίσει: «στην ίδια βάρκα είμαστε και πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας να πλεύσει σε ήρεμα νερά και να προχωρήσει μπροστά». Το επόμενο περιφερειακό συνέδριο, για το Ν. Αιγαίο, θα γίνει μετά το Πάσχα, στη Ασύρο και τη Ρόδο. «Θέλουμε οι Κυκλάδες να ευημερούν 12 μήνες τον χρόνο», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε για το «εμβληματικό αίτημα των νησιωτών», το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι αποτελεί πολύ σημαντική δέσμευση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέσα στο 2018. «Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το πιλοτικό στάδιο για το 2018 με στόχο το '19 να επεκταθεί σε όλο το Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου», είπε και πρόσθεσε ότι «Η νησιωτικότητα είναι ευλογία και όχι κατάρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήνου ευχαρίστησε θερμά για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το πανελλήνιο ιερό ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, σημειώνοντας ότι η υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας δικαίωσε τους Τήνιους πολίτες και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα τους. «Ο Τσε Γκεβάρα είχε τονίσει κάποτε ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Εσείς το κάνατε ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας», είπε στον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News