Ελλάδα

Ανησυχούν οι δικηγόροι της χώρας για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Την έντονη ανησυχία τους για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Πρόκειται για μία υπόθεση που τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα μας, με τους γονείς των Ελλήνων να πηγαινοέρχονται στην Ανδριανούπολη για τα παιδιά τους και να ζητούν από την Πολιτεία να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή, ζητά να αντιμετωπιστεί η υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις και τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που έχουν την ευθύνη χειρισμού της.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες, διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία».

Σχόλια