130 πυρκαγιές σε ένα 24ώρο - Έκκληση της Πυροσβεστικής στους πολίτες

Ελλάδα
130 πυρκαγιές σε ένα 24ώρο - Έκκληση της Πυροσβεστικής στους πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον εντυπωσιακό για την εποχή αριθμό των 130, έφτασαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 06.00 χτες το πρωί, μέχρι τις 06.00 σήμερα το πρωί, κάτι που υποχρέωσε την Πυροσβεστική να εκδώσει ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών.

Από τις 130 πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά παραμένουν σε εξέλιξη πέντε, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν εμπνέουν ανησυχία.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στον Αυλώνα Αττικής, η οποία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά καίει δάσος, μέσα σε μια χαράδρα στη θέση Βούτημα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στην περιοχή μόνο οι επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Συνολικά επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα.

«Ανοιχτές», αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παραμένουν δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Κρήτη (περιοχή Αχλάδα Ηρακλείου και Λάστος στην Σητεία), στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς και στην Ρίζα Ξυλοκάστρου.

Η Πυροσβεστική στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, και εκτός των άλλων επισημαίνει ότι οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, είναι αυτόφωρο αδίκημα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, «είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News