Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

Ελλάδα
Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θεματικές συνεδριάσεις ξεκίνησε η σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα το ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς «Κίνημα Αλλαγής».

Οι συνεδριάσεις αφορούν το «Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, Πολιτικές θέσεις, Προοδευτικές Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις», την «Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο», την «Ισότητα στην πράξη», το «Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς», την «Ηλεκτρονική Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής«, τη «Συνταγματική αναθεώρηση» και για το Καταστατικό και τη Διακήρυξη.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των τελικών κειμένων στην ολομέλεια του συνεδρίου από μέλη των γραμματειών και καταρχήν έγκρισή τους από το Συνέδριο.

Στη συνέχεια από τις 18.00 θα τοποθετηθούν κατά σειρά οι: Βαγγέλης Βενιζέλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις ψηφοφορίες.

Το πολιτικό πρόγραμμα

Ο Γιώργος Καμίνης που συντόνισε τις ομάδες εργασίας για το πολιτικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στα στελέχη που συμμετείχαν στην εκπόνησή του ανέφερε ότι «το πολιτικό πρόγραμμα προτείνει σχέδιο ανασυγκρότησης που συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, την κοινωνική συνοχή, τη δικαιοσύνη, την αναδιανομή και αλληλεγγύη των γενεών».

 Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι με την προγραμματική πρόταση που ετοιμάστηκε «υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Πυρήνας της πολιτικής μας είναι η ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους».

Μία σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία οφείλει, πρόσθεσε, «να βάζει ως προτεραιότητα την παιδεία, όπως έκαναν όλες οι χώρες που βγήκαν από βαθιές κρίσεις. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Από τον βρεφονηπιακό σταθμό και να φτάσουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με καλά δημόσια σχολεία».

 Επισήμανε ότι προοδευτικό είναι να δοθεί ανάσα στους νέους αυτοαπασχολούμενους με 3ετή απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ώστε να απελευθερώσουν τις ατομικές τους δυνάμεις χωρίς το βάρος πάγιων εξόδων.

 «Όλα αυτά που ανήκουν στον πυρήνα μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν να αποτελέσουν το πολιτικό, ιδεολογικό και αξιακό μας πλαίσιο. Με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό ταυτόχρονα, με συναινέσεις αλλά και ρήξεις, με οδηγό την κοινή λογική αλλά και τη φαντασία», τόνισε.

Για το πρόγραμμα των 160 σελίδων συνεργάστηκαν περισσότερα από 300 άτομα από όλα τα μέρη που συνθέτουν το νέο φορέα σε 10 ομάδες εργασίας για διάστημα περίπου 3 μηνών.

Παρέμβαση Θεοδωράκη για το σύγχρονο ρόλο των γυναικών

Πρέπει να φθάσουμε σε μια στιγμή που οι γυναίκες θα είναι σε θέση να ορίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να είναι 151 γυναίκες στη Βουλή, και να κατέχουν θέσεις πολιτικής ευθύνης, ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση με θέμα «Ισότητα στην πράξη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ στο πλαίσιο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία των πρεσβειρών της Μ. Βρετανίας Kate Smith και της Σουηδίας Charlotte Sammelin, καθώς και στελεχών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας για τη θέση της γυναίκας στις ευρωπαϊκές χώρες, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην Ισλανδία, τη χώρα που θα μπορούσε όπως είπε να αποτελεί «φάρο» για τις υπόλοιπες χώρες σε ό,τι αφορά στις πολιτικές για την ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καυτηρίασε δύο μεγάλα θέματα που ισχύουν στην Ελλάδα και, όπως είπε, προσβάλλουν τις γυναίκες. Το πρώτο είναι το θέμα των παιδικών σταθμών. Δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει στέγη για όλα τα παιδιά, είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό «της κακοποίησης των γυναικών στα μαιευτήρια» κάνοντας λόγο για τον μεγάλο αριθμό καισαρικών τομών.

Αρνητικός σε συνεργασία με τη Ν.Δ. ο Γιάννης Ραγκούσης

«Το Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει που τοποθετείται στρατηγικά. Στο προοδευτικό ή στο συντηρητικό ρεύμα; Συμπορεύεται και συμμαχεί με τη δεξιά ή με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις; Είναι Κίνημα Αλλαγής ή Προοδευτικό Κίνημα Αλλαγής;».

Τα ερωτήματα αυτά έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση της παράταξης από τη δεξιά, καθώς στην κοινωνία ήδη αναπτύσσονται δυναμικές απόρριψης του διμέτωπου.« Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης μετεκλογικά στη Νέα Δημοκρατία ή θα οδηγήσουμε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική; Κι επειδή είπαμε πως είμαστε στο ιδρυτικό μας συνέδριο κι έχουμε υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: αν πάρουμε την 3η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που το εύχομαι, ποιον θα προτείνουμε για πρωθυπουργό; Θα προτείνουμε ως πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ναι ή όχι;»

Ο ίδιος απάντησε ότι η θέση που περιλαμβάνει και το όχι στην απλή αναλογική και το όχι σε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και το Ναι στην αυτονομία της παράταξης δεν είναι συνεκτική. Πρόσθεσε ότι «το όχι στην τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται και όχι στον έλεγχο, όχι στην αποποίηση του ρόλου μας ως αντιπολίτευση».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του για την υπόθεση Novartis όπου ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι το σκάνδαλο Novartis υπάρχει, έχει αντικειμενική υπόσταση και δεν είναι σκευωρία.« Το σκάνδαλο Novartis είναι η επιτομή της διαπλοκής. Ακριβώς αυτής της διαπλοκής που πήραμε εντολή, το 2007 από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και το 2009 από τον ελληνικό λαό, να χτυπήσουμε», είπε και τόνισε ότι στη συνείδηση των πολιτών, τείνει να εξελιχθεί η θεωρία περί σκευωρίας , σε σκευωρία. Και να γελοιοποιηθεί όσο και η επιχείρηση να κατασκευαστεί πολιτικό μέτωπο που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση ξανά με τη δεξιά, θεμελιωμένη πάνω στη θεωρία ότι δήθεν το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία».

Για τα οργανωτικά του Κινήματος Αλλαγής διαφώνησε μεν με τον ορισμό της νέας Κεντρικής Επιτροπής αλλά ζήτησε από το Πολιτικό Συμβούλιο να φροντίσει να λειτουργεί με σύνθεση των απόψεων.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από Δ. Χατζησωκράτη και Θ. Μαργαρίτη

Επικριτικός για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας: «Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Γ. Δραγασάκη για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος για το νέο συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Ηχεί όμως τελείως παράταιρα με την κυβερνητική πρακτική 3 χρόνων. Δεν βρίσκει καν σημείο επαφής για να φαίνεται ότι πρόκειται για κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αυτή εκφράζεται με τη στάση του απέναντι στον όμορο πολιτικά χώρο.

Το τελευταίο δείγμα άλλωστε είναι συμπεριφορά πολεμικής στάσης. Πως αλλιώς παρά unfair ή πολιτικά κομπλεξική στάση θα μπορούσε να εκληφθεί η επιλογή της ταυτόχρονης με το ιδρυτικό συνέδριο διήμερης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη. Την ώρα που θα κλείνει τις εργασίες η Φώφη Γεννηματά επέλεξαν ομιλία του Τσίπρα;».

Την αναγκαιότητα της ενότητας όλων των δυνάμεων σε κοινή πορεία επεσήμανε από τη πλευρά του ο Θόδωρος Μαργαρίτης λέγοντας: «Ένα καθήκον έχουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνει η προοδευτική παράταξη πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα».

Οι προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, επικρίνοντας την κυβέρνηση και την πολιτική της, με αποκορύφωμα την υπόθεση Νοvartis.

Αφού επεσήμανε ότι θα δώσει τη μάχη στο όνομα της παράταξης και της εθνικής ευθύνης και δημοκρατίας με στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται. Είναι άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς. Κι έρχονται κι άλλα. Δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη».

Υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση της προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι σαφής:

-Πρώτος στόχος η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις

-Δεύτερον η συγκρότηση κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τη κρίση στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ

-Να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ

-Αυξημένη πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και

- αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας , τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την επικίνδυνη, όπως είπε, κυβερνητική πολιτική και τους χειρισμούς της τόσο στην οικονομία και την έξοδο από το μνημόνια, όπου υποστήριξε την λήψη πιστοληπτικής γραμμής, όσο και στα εθνικά θέματα με αιχμή την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ κακώς σήκωσε μόνο του το φορτίο της κρίσης και υφίσταται ανάλογες συνέπειες υπογραμμίζοντας ότι «δεν χαρίζουμε τον αγώνα του 2010-2015 στη ΝΔ, λες και ντρεπόμαστε. Οι άλλοι ήρθαν στη γραμμή μας. Ποτέ δεν είχαμε δίλημμα μεταξύ του εθνικού και κομματικού συμφέροντος. Πάντα ήμασταν στη πρώτη γραμμή για τη πατρίδα και τη Δημοκρατία».

Επίσης αναλύοντας τις μεγάλες δυσκολίες και υποχωρήσεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, ανέφερε ότι χρειάζονται εθνικές απαντήσεις. Υπογράμμισε τις δυνατότητες της προοδευτικής παράταξης τονίζοντας την ανάγκη να έχει καθαρή πολιτική γραμμή. « Αυτονομία προφανώς. Διεύθυνση του σχεδίου για την Ελλάδα μετά την κρίση όχι με την αυταπάτη των ίσων αποστάσεων », υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας τον κίνδυνο δοθούν ασαφή μηνύματα αβεβαιότητας σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης.

Για το Κίνημα Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να εκφράζει όλο το φάσμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, να είναι το συλλογικό υποκείμενο για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ανάταξη της μεσαίας τάξης , χωρίς εσωστρέφεια και παραγοντισμούς και να έχει καθαρή κι ενιαία γραμμή για την επόμενη των εκλογών για τη πορεία της παράταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Κίνημα Αλλαγής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News