Στο Συμβούλιο Εφετών το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των «8»

Ελλάδα
Στο Συμβούλιο Εφετών το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των «8»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα βρεθούν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που εισήλθαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, προκειμένου να παρασταθούν στη διαδικασία εξέτασης του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των οκτώ οι τουρκικές αρχές , οι στρατιωτικοί είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφαση του ο Άρειος Πάγος τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν τις συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News