Νέα δημοσκόπηση «δίνει» προβάδισμα στη ΝΔ – Πως «βλέπει» η χώρα το θέμα με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς;

Ελλάδα
Νέα δημοσκόπηση «δίνει» προβάδισμα στη ΝΔ – Πως «βλέπει» η χώρα το θέμα με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία δείχνει νέα Πανελλαδική δημοσκόπηση, με τους Έλληνες, ωστόσο, να λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, από τη δημοσκόπηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, όπως είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και η υπόθεση Novartis.

Η δημοσκόπηση από την Pulse έγινε για λογαριασμό της τηλεόρασης ΣΚΑΪ. Στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου, συμμετείχαν 1.304 πολίτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση.

Ευρύ προβάδισμα ΝΔ σε πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% (αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία μέτρηση), έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ (20%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8% (7,5%), η Χρυσή Αυγή με 7,5% (7,5%), το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  και η Ένωση Κεντρώων με 1,5% αντίστοιχα (αμετάβλητο το ποσοστό και των δύο κομμάτων). ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν από 1%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2,5%. Στο 21,5% συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος, το λευκό/άκυρο, η αποχή και οι αναποφάσιστοι.

Ως προς τη σύνθεση της «γκρίζας ζώνης» [21,5%] (άθροισμα αδιευκρίνιστης ψήφου, λευκού, άκυρου και αναποφάσιστων), αυτή κατανέμεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 33%, ΝΔ 7%, Ένωση Κεντρώων 7%, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ 4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 3%, Χρυσή Αυγή 2%, άλλο κόμμα 6%, λευκό/άκυρο/αποχή 31%.

Η πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων έχει ως εξής: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Κίνημα Αλλαγής 8,5%, Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 6%, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων από 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ, Ελληνική Λύση από 1%, άλλο κόμμα 3,5%, αναποφάσιστοι 7%, δεν ξέρω/δεν απαντώ 6%.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 49%, με το 13% των ψηφοφόρων του τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετακινείται προς τη ΝΔ, το 6% προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 5% προς τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 5% σκέφτεται την αποχή και το 4% το λευκό/άκυρο.

Αντίστοιχα, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 80%, με μόλις το 5% των ψηφοφόρων της να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 55% (59% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (αμετάβλητο).

Αντίθετοι οι Έλληνες στις πρόωρες εκλογές

Παρόλα αυτά, οι πολίτες εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε ποσοστό 50% (36% απαντά πως θέλει κάλπες στο τέλος τη κυβερνητικής θητείας, το 14% θέλει κάλπες αργότερα), ενώ το 37% θέλει τη διενέργεια εκλογών άμεσα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 31% (32%), ενώ το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε 22% (24%). Πάντως, υψηλό παραμένει το ποσοστό που απαντά «κανένας από τους δύο», και το οποίο ανέρχεται σε 39% (41%).

Πώς κρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τους στρατιωτικούς;

Την ίδια στιγμή, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι σημαντικό το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών (62% πολύ σημαντικό, 16% αρκετά σημαντικό). Από την άλλη, μόλις το 3% πιστεύει πως το ζήτημα δεν είναι σημαντικό, (2% λίγο σημαντικό, 1% ασήμαντο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το 51% των αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα (30% σίγουρα αρνητικά, 21% μάλλον αρνητικά), ενώ το 32% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις κινήσεις που έγιναν. (21% μάλλον θετικά, 11% σίγουρα θετικά). Μάλιστα, αρνητικά αξιολογεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της υπόθεσης Novartis, οι ερωτηθέντες θεωρούν πως από τη συζήτηση για τη σκανδαλολογία ευνοείται περισσότερο η κυβέρνηση σε ποσοστό 39%, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση σε ποσοστό 23%, μόνο η αντιπολίτευση σε ποσοστό 6%.

Τέλος, το 63% εκτιμά πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και το 25% προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News