Ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές γάλακτος

Κρήτη
Ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές γάλακτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εισαγωγές γάλακτος από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και αλλού, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ρίχνουν συνεχώς και πιο κάτω, σε σχέση με πέρυσι, την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά την ίδια ώρα έχουν βρει τη δικαιολογία της περιεκτικότητας των πρωτεϊνών για να δικαιολογήσουν την πολιτική αυτή, που κυριολεκτικά εξοντώνει τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Το εισαγόμενο γάλα έρχεται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, κάτι που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία, ενώ κανείς δεν ελέγχει τη διάθεσή του στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με συνέπεια να γίνονται ελληνοποιήσεις σε βάρος των ντόπιων γαλακτοκομικών προϊόντων και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων!

Τις καταγγελίες αυτές έκανε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κάνει ό,τι και οι προηγούμενες... Κλείνει μάτια και αφτιά στο δράμα της ελληνικής κτηνοτροφίας και αποφεύγει να εφαρμόσει το σύστημα της ιχνηλασιμότητας στο γάλα, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ, που, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτροφίας, έχει σε εξέλιξη διάφορες δράσεις, προειδοποιώντας με κλιμάκωση κινητοποιήσεων, αλλά και με δικαστικές προσφυγές για την πάταξη τόσο της ελληνοποίησης όσο και... καρτέλ γάλακτος.

Μικροβιακή... βόμβα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις καταγγελίες Πεβερέτου στην εφημερίδα μας, «έχουμε ενδείξεις ότι φέρνουν τυριά μιας μέρας από τη Βουλγαρία. Αρμέγουν το πρόβειο γάλα εκεί, το παστεριώνουν, το “πατάνε” - φεύγει δηλαδή το νερό με πίεση, κάτι που απαγορεύεται γιατί πρέπει να είναι φυσική η αποστράγγιση - το βάζουν σε δοχεία, το φέρνουν εδώ και το συσκευάζουν στη χώρα μας, πουλώντας το σαν φέτα. Και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία. Δεν έχει ωριμάσει το προϊόν. Δεν έχουν φύγει από μέσα όλα τα παθογόνα. Και αυτά τα έχουμε καταγγείλει στον υπουργό»!

Οι πρωτεΐνες είναι η δικαιολογία

«Τώρα βρίσκουν τη δικαιολογία “πρωτεΐνες-λιπαρά” και ρίχνουν τις τιμές. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Και ουσιαστικά πρόκειται για πτώση των τιμών λόγω εισαγωγών», όπως λέει ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής. «Υπάρχει συγκεκριμένο τιμολόγιο με 54 λεπτά το λίτρο στη δυτική Μακεδονία, με το πρόσχημα των χαμηλών λιπαρών και πρωτεϊνών», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Ήταν χαμηλά οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκίνησαν οι μεγάλοι τις μειώσεις των τιμών και το ξεπούλημα των προϊόντων μας, θα έλεγα, γιατί προσφέρουν στις αγορές του εξωτερικού τυριά φέτας που ντροπιάζουν το προϊόν. Δηλαδή όταν προσφέρουμε 4,45 ευρώ το κιλό τιμή φέτας μιας συγκεκριμένης εταιρείας, τι να πούμε... Ούτε το αγελαδινό τυρί δεν έχει τέτοια τιμή. Ξεπουλάνε. Και παίρνουν από μας τσάμπα το προϊόν...».

Φτηνότερο κατά 10 λεπτά το πρόβειο γάλα στην Κρήτη

Για τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, ο Παναγιώτης Πεβερέτος λέει: «Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς αναφέρουν ότι η τιμή στο πρόβειο γάλα είναι γύρω στα 80 λεπτά. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι η τιμή έχει πέσει κάτω κατά 10 με 15 λεπτά. Στο κατσικίσιο, από 58 λεπτά που ήταν ο μέσος όρος πέρυσι, έχει πέσει κάτω από τα 50 λεπτά το λίτρο φέτος. Δηλαδή συνολικά η μείωση είναι καταστροφική. Όταν το ελάχιστο κόστος παραγωγής στο πρόβειο είναι κοντά στα 90 λεπτά και το γίδινο κοντά 55 λεπτά, και το έχουν ρίξει κατά 10 λεπτά τουλάχιστον κάτω από το κόστος, ποιος θα μείνει; Στο μεταξύ, η δουλειά αυτή είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Κι άμα φύγεις από αυτή τη δουλειά δεν ξαναγυρνάς...».

Στο ερώτημά μας αν και ο ίδιος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αναγκάζονται να πετάνε το γάλα τους, ο πρόεδρος του ΣΕΚ απαντάει: «Τι να το πετάξει, τι να το κάνει ο κτηνοτρόφος; Εγώ σου λέω για έναν μικρό κτηνοτρόφο. Όταν αρμέγει 100 κιλά γάλα την ημέρα, προσπαθεί να το κάνει τυρί για το σπίτι του ή να δώσει και σε φίλους του. Αλλά πόσο να κάνει; Πρέπει να έχει και τα μέσα για να το κάνει. Με πρωτόγονα μέσα δε γίνεται. Επομένως, τι θα κάνει; Θα σφάξει τα πρόβατα. Αυτό γίνεται. Προσπαθεί να τα πουλήσει αλλά δεν είναι τρελός κάποιος να τα πάρει όταν δεν μπορεί να πουλήσει το γάλα. Εγκαταλείπουν ζώνες ολόκληρες...».

«Μόνο το 2016 έφεραν πάνω από 70.000 τόνους γάλα από το εξωτερικό. Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχουμε. Ο ΕΛΟΓΑΚ, βέβαια, μιλάει για 9.000 τόνους μόνο. Αλλά εκεί δέχονται ό,τι τους δηλώσουν. Διότι, όπως ξέρετε, δεν ελέγχονται οι εισαγωγές του γάλακτος, όπως τα ζώντα ζώα όπου παρακολουθείται το φορτίο από ’κει που θα φύγει μέχρι εδώ που θα έρθει. Στα τρόφιμα - και αυτό είναι απαράδεκτο - δεν εφαρμόζεται το σύστημα αυτό. Κι εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα αυτό να ισχύει και για τα τρόφιμα, γιατί κινδυνεύει ο καταναλωτής», όπως καταγγέλλει ο Παναγιώτης Πεβερέτος. «Εμείς έχουμε προτείνει μια δέσμη μέτρων. Τη λέμε με μια λέξη “ιχνηλασιμότητα”, ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτόν που φέρνει γάλα και το κάνει παράνομα φέτα ή κεφαλογραβιέρα Κρήτης. Αυτή είναι η ουσία. Αλλά δεν τα παίρνουν αυτά τα μέτρα», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News