Ελλάδα

Τέλη Μαρτίου νεότερα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες στον Έβρο και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άμεση επιστροφή του στην χώρα μας, στα τέλη του μήνα θα υπάρξουν νεότερα για την τύχη των δύο Ελλήνων. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, στις 30 Μαρτίου θα συναντηθούν οι δικηγόροι των στρατιωτικών με τούρκο δικαστή για εξετάσουν την κατάσταση της προφυλάκισής τους.

Στη συνάντηση, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος newpost.gr, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα της προφυλάκισής τους, ενώ εκτιμάται ως σημαντικό το γεγονός ότι ορίστηκε μια ημερομηνία συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης είχε συναντηθεί προ ημερών με τους γονείς των δύο στρατιωτικών. «Αν ήταν δικό σας παιδί, κύριε υπουργέ, τι προσπάθειες περισσότερες θα κάνατε;». Αυτό το ερώτημα απηύθυνε στον κ. Κουβέλη η μητέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πονάτε, όλοι πονάμε, αλλά εσείς περισσότερο. Η διαβεβαίωσή μας προς εσάς είναι πως  κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και να είστε βέβαιοι ότι το κάνουμε επίμονα και συστηματικά» είπε ο κ. Κουβέλης.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε την 1η Μαρτίου ενώ πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα  βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

 

Προειδοποίηση Αβραμόπουλου

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς λέγοντας: «Κανένα λογικό άτομο δεν θα ισχυριζόταν ότι κινδύνευσε η ασφάλεια της χώρας του επειδή δύο στρατιώτες έχασαν το δρόμο τους στα σύνορα».

 

Επιστολή ευρωβουλευτών

Την ίδια ώρα, δεκαπέντε Έλληνες ευρωβουλευτές, με κοινή τους δήλωση, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Η δήλωση συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Χρυσόγονου και αναφέρει τα εξής:

«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθιζόταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος.

Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».

Τη δήλωση υπογράφουν:

 • Ανδρουλάκης Νίκος, S&D
 • Βόζεμπεργκ Ελίζα, EPP
 • Γραμματικάκης Γιώργος, S&D
 • Ζαγοράκης Θόδωρος, EPP
 • Καϊλή Εύα, S&D
 • Κεφαλογιάννης Μανώλης, EPP
 • Κούλογλου Στέλιος, GUE/NGL
 • Κούνεβα Κωνσταντίνα, GUE/NGL
 • Κύρκος Μιλτιάδης, S&D
 • Κύρτσος Γιώργος, EPP
 • Παπαδημούλης Δημήτρης, GUE/NGL
 • Σακοράφα Σοφία, GUE/NGL
 • Σπυράκη Μαρία, EPP
 • Χουντής Νίκος, GUE/NGL
 • Χρυσόγονος Κώστας, GUE/NGL

Σχόλια