ΟΤA: Τι αλλάζει στις θητείες με το νέο «Καλλικράτη»;

Ελλάδα
ΟΤA: Τι αλλάζει στις θητείες με το νέο «Καλλικράτη»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικές αλλαγές αλλά και ανατροπές στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει ο νέος “Καλλικράτης”, ο οποίος θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον υπουργό Εσωτερικών και θα τεθεί σε δίμηνη διαβούλευση για να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, αναφερόμενος στο εύρος των αλλαγών, διευκρίνισε - προς καθησυχασμό προφανώς και όσων αντιδρούν - ότι αυτές θα προσαρμοστούν στα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - βγαίνει τώρα, αλλά δε διαθέτουμε όλα τα μέσα που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση - αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε: «Δεν είναι οι δύο μήνες που θα περιμένουμε και θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, είναι ο πάνω από ένας χρόνος συζήτησης που προηγήθηκε πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού».

Τα νέα δεδομένα στις θητείες

Τι φέρνει όμως μαζί του ο προς ψήφιση αναμορφωμένος “Καλλικράτης”, ή κοινώς “Καλλικράτης 2”;

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συζητιέται εντόνως εδώ και ενάμιση χρόνο, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές, υπό εξέλιξη θητείες των αιρετών, δημάρχων και περιφερειαρχών, δε γίνεται φυσικά να μειωθούν. Οι αιρετοί θα εξαντλήσουν την 5ετία και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, θα κάτσουν και λίγο παραπάνω στους θώκους τους.

Οι θητείες των αιρετών αναμένεται συγκεκριμένα να παραταθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει μελλοντικά από την 1η Ιανουαρίου και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως έγινε με τις νυν θητείες των αυτοδιοικητικών.

Το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης της θητείας των νυν δημάρχων έχει προκαλέσει, πάντως, ήδη έντονες αντιδράσεις ανά την Ελλάδα, όπως και εδώ στον τόπο μας. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η σχετική καυστική τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Ηρακλείου και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Κουράκη, που χαρακτήρισε ως ολίσθημα το σενάριο αυτό.

Ειδικά για τις θητείες των δημάρχων και αιρετών περιφερειαρχών δεν αποκλείεται στο νέο “Καλλικράτη” να υπάρχει και πρόβλεψη πλαφόν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαφόν στις θητείες των δημάρχων, ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: «Είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Είναι ένα θέμα που θα άξιζε να το δούμε συνολικά - όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά για όλες τις αιρετές θέσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος “γιατί για τους δημάρχους και να μην υπάρχει για τους βουλευτές;”. Με αυτήν την έννοια, όμως, ίσως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν εξετάζονται σενάρια εκλογών, απάντησε: «Οι εκλογές είναι πολύ μακριά ακόμη. Η κρισιμότητα των στιγμών και της περιόδου είναι επιπλέον λόγος για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, όπως συνταγματικά προβλέπεται, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».

Καινοτόμες αλλαγές: Κάρτα δημότη και ηλεκτρονικά ΚΕΠ

Πέρα από το ενδεχόμενο πλαφόν στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι η “έξυπνη” κάρτα δημότη και τα 1.200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1.000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.

Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδιας για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.

Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου), με αυξημένες αρμοδιότητες.

Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες, θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News