Ελλάδα

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: «Κλείνει» το Αιγαίο και ανοίγει πυρ

Άσκηση με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως απάντηση στην αεροπορική και ναυτική άσκηση «Ηνίοχος», που πραγματοποιεί η Ελλάδα στο Αιγαίο, από τις 6 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Βατάν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος newsbomb.gr, η Τουρκία θα «απαντήσει» με άσκηση με πραγματικά πυρά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στο Αιγαίο. Η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ 7 Μαρτίου και 30 Απριλίου, θα καλύψει μία θαλάσσια ακτίνα που εκτείνεται μεταξύ Σκύρου - Ψαρών - Εύβοιας.

Ο πρόεδρος του τουρκικού ινστιτούτου «21ος Αιώνας», Τζαχίτ Αρμαγάν Ντιλέκ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ελληνική άσκηση αποτελεί πολιτικό μήνυμα και ότι η Ελλάδα προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον από τη Μεσόγειο και να το μεταφέρει στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναφέρεται συχνά σε «μεγάλο ατύχημα» και εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια αντιπαράθεση. Χαρακτήρισε δε προκλητική τη στάση της Ελλάδας (!), λέγοντας ότι με την άσκησή της κλείνει τις εξόδους της Τουρκίας  στα διεθνή ύδατα από το Αιγαίο.

Σχόλια