Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο του ευρώ

Ελλάδα
Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο του ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα Άλμπερτ Αϊνσταίν, πέθανε ο σημαντικός διανοητής, Καρλ Μαρξ, ενώ σε επίπεδο Ελλάδας, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, «άνοιξε» ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

1998: Η υποτίμηση της δραχμής

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαρτίου του 1998, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης των ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη: Η νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίστηκε τότε στις 357 δραχμές.

Βίος και Πολιτεία του Αϊνστάιν

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου του 1879, γεννιέται στην Ουλμ της Γερμανίας ο κορυφαίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν υπήρξε ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, ενώ από πολλούς θεωρείται ως ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, στην Ελβετία, και μετά την αποφοίτησή του, το 1900, πήρε την ελβετική υπηκοότητα και εργάστηκε για λίγο διάστημα ως καθηγητής Μαθηματικών.

Το 1903 παντρεύεται τη συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Το 1919, μετά το διαζύγιό του με τη Μίλεβα, παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Έλσα.

Το Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική Θεωρία της Σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεών του ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με αυτήν, η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο, ακόμα και τις ακτινοβολίες. Το τελευταίο καθιστά δυνατή την ύπαρξη μελανών οπών, φαινόμενο που παρατηρήθηκε πολύ αργότερα.

Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στη Θεωρητική Φυσική και την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, ενώ το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Εκτός από τη Φυσική, αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και συγκεκριμένα το βιολί. Εξάλλου, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπήρξε υπέρμαχος του Σοσιαλισμού: Στο βιβλίο του “Γιατί Σοσιαλισμός” εκφράζει τις πολιτικές του ιδέες. Το 1952 προτάθηκε στον Αϊνστάιν η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία ο φυσικός αρνήθηκε. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, στις 18 Απριλίου του 1955.

1883: Το τέλος του Καρλ Μαρξ

Ήταν 14 Μαρτίου του 1883 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο ένας από τους πιο σημαντικούς διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο λόγος για τον Καρλ Μαρξ, ο οποίος υπήρξε - μεταξύ άλλων - φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, οικονομολόγος και δημοσιογράφος, και θεωρείται ως ο θεμελιωτής του Κομμουνισμού. Ανέλυσε διεξοδικά την ιστορία με όρους ταξικής πάλης, στηριζόμενος στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των εργατών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους.

Πίστευε ότι είναι νομοτελειακή η εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής, αταξικής κοινωνίας χωρίς την ύπαρξη κράτους, όπου η δικαιοσύνη θα πραγματώνεται «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848 εκδίδεται για πρώτη φορά το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” που συνέγραψε ο Μαρξ με τον Φρίντριχ Έγκελς. Ο Μαρξ υπήρξε βασικότατος παράγοντας στην ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς (Διεθνούς Εργατικής Ένωσης), η οποία αυτοδιαλύθηκε το 1872, μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας.

Το πιο σπουδαίο έργο του Μαρξ θεωρείται το “Κεφάλαιο”, ο πρώτος τόμος του οποίου εκδόθηκε το 1867.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News