default-image

1989: Όταν ο Ανδρέας διέγραφε τους... «3»

Ελλάδα
1989: Όταν ο Ανδρέας διέγραφε τους... «3»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Μαρτίου του 1989 όταν διαγράφονται από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Αντώνης Τρίτσης, Γεώργιος Μαγκάκης και Ρούλα Κακλαμανάκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγραψε τους εν λόγω βουλευτές, επειδή επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Βίος και Πολιτεία του Ίβο Άντριτς

Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1975, αφήνει την τελευταία του πνοή ο Νομπελίστας Γιουγκοσλάβος συγγραφέας, Ίβο Άντριτς. Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1892, στο Ντόλατς, από καθολική οικογένεια Κροατών με καταγωγή από το Σαράγεβο. Σε ηλικία δύο ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον εμπιστεύτηκε σε συγγενείς του στο Βίσενγκραντ, καθώς η ίδια αδυνατούσε - λόγω φτώχειας - να τον μεγαλώσει.

Ο Άντριτς πήγε γυμνάσιο στο Σαράγεβο. Εκεί ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το 1912 άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, με υποτροφία. Τον επόμενο χρόνο πηγαίνει στη Βιέννη, όπου παρακολουθεί μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας. Λόγω προβλημάτων υγείας, ωστόσο, διέκοψε τις σπουδές του στη Βιέννη, και συνέχισε να σπουδάζει Φιλοσοφία στην Κρακοβία.Το 1920 ο Άντριτς ξεκινά τη διπλωματική του καριέρα με το διορισμό του στο Βατικανό.

Το 1923 γίνεται υποπρόξενος στο Γκρατς της Αυστρίας. Τα επόμενα χρόνια υπηρετεί στη Μασσαλία, τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και τη Γενεύη. Το 1933 διορίζεται ως πρέσβης στο Βερολίνο. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1941, οπότε και παραιτήθηκε. Μετά την παραίτησή του επέστρεψε στο Βελιγράδι, όπου αρνήθηκε να υπογράψει στο κάλεσμα για καταδίκη της αντίστασης στη ναζιστική Κατοχή, την ώρα που «υπάρχει κόσμος που υποφέρει και πεθαίνει».

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Άντριτς έγινε πρόεδρος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Συγγραφέων και του Συλλόγου για την πολιτιστική συνεργασία με την ΕΣΣΔ. Το 1961, ο μεγάλος λογοτέχνης βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την επική δύναμη των λογοτεχνικών του θεμάτων και τον τρόπο που απεικονίζει την ανθρώπινη μοίρα, αντλώντας υλικό από την ιστορία της πατρίδας του». Στα διασημότερα έργα του περιλαμβάνεται η «Βοσνιακή τριλογία» (1945), η οποία συναπαρτίζεται από «Το γεφύρι του Δρίνου», «Το χρονικό του Τράβνικ» και τη «Δεσποινίς». Ο Ίβο Άντριτς πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1975, στο Βελιγράδι. Ήταν 83 ετών.

Το τέλος του Κριστόφ Κισλόφσκι

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 22 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κριστόφ Κισλόφσκι. Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1941 στη Βαρσοβία. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο από νεαρή ηλικία: Το 1964, σε ηλικία 23 ετών άρχισε να σπουδάζει στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1968.

Ο Κισλόφσκι έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τον περίφημο «Δεκάλογό» του. Ωστόσο, οι ταινίες που έμελλε να τον καθιερώσουν ως έναν εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων σκηνοθετών, ήρθε τα επόμενα χρόνια. Το 1992 παρουσιάζεται η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» (La double vie de Veronique) και ακολούθησε η τριλογία του «Τρία Χρώματα»: Η «Μπλε ταινία» (1993), η «Λευκή ταινία» (1994) και η «Κόκκινη ταινία».

Ο Κισλόφσκι «έφυγε» νωρίς αφήνοντας «φτωχότερο» το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα: Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Μαρτίου του 1996 στη Βαρσοβία, σε ηλικία 56 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News