Προανακριτική για Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή: Δείτε ζωντανά

Ελλάδα
Προανακριτική για Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή: Δείτε ζωντανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα κοινοβουλευτική «μάχη» για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση για τους κκ. Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε στην προανακριτική για τη Novartis.

Θα στηθούν 3 κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.

Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην  κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το παρών, ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από τη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τους «τρεις».

Δείτε ζωντανά:

«Το διχαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα: «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν πρέπει να βρίσκει μιμητές», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης . Θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για τους πρώην και τους νυν

Ο διχαστικός και συγκρουσιακός λόγος απειλεί τη χώρα και την οικονομία, ανέφερε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας που πολεμάμε». Συμπλήρωσε ακόμη ότι το λέει ο ίδιος που εισέπραξε τη λάσπη των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο διάστημα. «Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής τρελαίνει τους πολίτες και οδηγεί σε ψεκασμένους και ακροδεξιούς και δείτε τι έγινε στην Ιταλία».

«Το διχαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα: «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν πρέπει να βρίσκει μιμητές», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για τους πρώην και τους νυν.

Διατύπωσε το ερώτημα προς τον κ. Κουρουμπλή , γιατί δεν έβγαλε δελτίο τιμών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «άρπα -κόλα» λειτουργία της Προανακριτικής διαφωνώντας με τη θέση του πρωθυπουργού ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης. « Ελπίζω να μην το εννοούσε. Βρίσκονται και στα χέρια της Βουλής να έρθουν να δώσουν στοιχεία και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για όσα καταγγέλλουν», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα , ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί και να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας γιατί χρειάζεται συνεννόηση. «Όλοι θέλουμε πρωτίστως να γυρίσουν οι 2 στρατιωτικοί στις οικογένειές τους. Η ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν σε Έβρο, Αιγαίο, Κύπρο απαιτεί ψύχραιμη απάντηση με στόχο να υπάρξει συνεννόηση και καλή γειτονία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής θα ψηφίσει ο Ε. Βενιζέλος και δηλώνει αντίθετος με το “άκυρο” και ψήφο “παρών”

Αντίθετος με το "άκυρο" ή με ψήφο "παρών" στην αποψινή ψηφοφορία δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη. Η δήλωση στην οποία προέβη απόψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι η ΔΗΣΥ θα ρίξει δικό της ψηφοδέλτιο στην ψηφοδόχο, το οποίο όμως, βάσει του Κανονισμού, θα καταμετρηθεί ως άκυρο.

"Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.", αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι "στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση".

"Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό", αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και σημειώνει ότι "αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ".

"Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την  υποχρέωση  πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη - σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -  σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και  ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β", αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και εξηγεί: "Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο,  επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔΗΣΥ".

"Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης", καταλήγει ο Ε. Βενιζέλος.

"Το ΚΚΕ δεν θα αποδεχθεί τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το κόλπο της ΝΔ. Απαιτεί να διερευνηθεί η υπόθεση" είπε ο Θ. Παφίλης για την πρόταση της ΝΔ

Για "παιχνίδι" ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, που στήνεται, τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει - "θα σηκωθεί και θα φύγει" αν η υπόθεση δεν διερευνηθεί σε βάθος και στην ουσία της.

Όπως είπε ο κ. Παφίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί στην Προανακριτική για την Novartis "κατάσταση Παπαντωνίου": πάει δηλαδή να κλείσει την Επιτροπή, αφού έγινε όλος αυτός ο θόρυβος, και να γυρίσει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. "Κατά την γνώμη μας, είναι μεγάλος τακτικισμός του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς δεν πρόκειται να τον νομιμοποιήσουμε" τόνισε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ έθεσε προϋποθέσεις να κληθούν όλοι και οι ανώνυμοι μάρτυρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προσέθεσε ότι η ΝΔ από την πλευρά της, απαντά κάνοντας κι αυτή μια πρόταση με ανώνυμη καταγγελία, τις οποίες ωστόσο κατήγγειλε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ότι είναι απαράδεκτες.

"Αυτό το παιχνίδι παίζετε και όλοι μαζί κουκουλώνετε την πραγματική αιτία. Και μεν η ΝΔ το κάνει για ιδεολογικούς λόγους, ο δε ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθε φρέσκος και υπηρετώντας καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βάζει στο απυρόβλητο την βάση των σκανδάλων και λέει ότι θα διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση". Αντίθετα, το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να διαλευκανθεί η υπόθεση, δήλωσε ο κ. Παφίλης. "Όμως αν νομίζετε ότι θα παίξουμε τον ρόλο του κομπάρσου σε αυτή την κόντρα κάνετε λάθος. Παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι, που θέλει να εγκλωβίσει τον λαό σε ψεύτικη αντιπαράθεση, ποιός διαχειρίζεται καλύτερα την δυστυχία και την βαρβαρότητα. Δεν συμμετέχουμε και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε στην επιτροπή τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει άρον-άρον το θέμα, ούτε βέβαια στην ολομέλεια το κόλπο της ΝΔ. Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα σηκωθούμε και θα φύγουμε και θα καλέσουμε τον λαό να κλείσει τα αυτιά του σε αυτή την ψεύτικη αντιπαράθεση και να παλέψει κατά του πραγματικού αντίπαλου, που είναι το ίδιο το σύστημα" ξεκαθάρισε ο κ. Παφίλης.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στα όσα λέγονται περί "ηθικού πλεονεκτήματος", για να τονίσει ότι πολιτικά, το ηθικό πλεονέκτημα κρίνεται με το ποιο σύστημα υπηρετείς - και να καταλήξει: "Όταν υπηρετείς αυτό το σημερινό σύστημα δεν μπορείς να μιλάς για ηθικό πλεονέκτημα, ούτε να αναφέρεσαι ιστορικά, γιατί ηθικό πλεονέκτημα έχει αυτός που υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Για επιπολαιότητα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επανέλαβε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην δευτερολογία του στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Επανέλαβε την κατηγορία ότι "είσαστε επιπόλαιος", και αναφέρθηκε στο σκοπιανό: "Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων... Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια... Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος".

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: "Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό 'Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιός θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα".

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: "Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο".

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε...Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει".

Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Η ΝΔ θεωρεί "σκευωρία" μία ολόκληρη δικογραφία 7000 σελίδων για την Novartis, εκτός από μία σελίδα ανώνυμης και αβάσιμης καταγγελίας, παρατήρησε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος για την πρόταση της ΝΔ

"Νομικά έωλη και λογικά εντελώς ανακόλουθη", χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, λέγοντας πως στηρίζεται αποκλειστικά σε μια ανώνυμη αβάσιμη καταγγελία με προφανείς στοχεύσεις, η οποία, σε σύνολο 7.000 σελίδων της δικογραφίας για την Novartis, αποτυπώνεται σε μία σελίδα.

Όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο άνθρωπος αυτός που καταγγέλλει ανωνύμως και που κατά την ΝΔ, υπερτερεί σε αξιοπιστία από τους προστατευόμενους μάρτυρες, μιλά για σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα και ζητεί από την εισαγγελέα να λάβει υπόψη της, ότι το ίδιο με την Novartis κάνουν όλες οι εταιρείες, οπότε η εστίαση σε μία μόνον, δεν θα ωφελήσει την δημόσια Υγεία. "Πετάει δηλαδή την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την εισαγγελική έρευνα εμπλέκοντας κι άλλες εταιρείες, ώστε δια της διαχύσεως των ευθυνών να περιορίσει τις ευθύνες της Novartis" είπε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια - όπως τόνισε ο υπουργός - καταγγέλλονται αορίστως ελληνικές εταιρείες, και υιοθετείται το αίτημα των πολυεθνικών για αύξηση του μεριδίου τους σε βάρος των ελληνικών. Αναρωτήθηκε δε, "αν συμφωνεί και με αυτό το σημείο, η ΝΔ". Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε ότι η καταγγελία αυτή αναφέρεται στον Π. Κουρουμπλή για περίοδο που δεν ήταν υπουργός, και σε φάρμακο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά - και έθεσε το ερώτημα: "Γι αυτή την γελοία καταγγελία πρέπει να συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή;".

Ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε "αστείους" τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας, και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρήματα από εκείνους που τους χρησιμοποιούν, "απλώς θα επιδοθούν σε έξαλλα παραληρήματα και γραφικούς κουτσαβακισμούς". "Εν μέρει τους καταλαβαίνω, ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος, θέλω όμως να επισημάνω ότι οι απειλές μπορεί να φοβήσουν, μπορεί και όχι - η αλητεία όμως στοχοποίησης αθώων και άσχετων προσώπων προκαλεί αηδία" είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε "κάθε νοήμονα Έλληνα" να αναρωτηθεί, πώς είναι δυνατόν να είναι "σκευωρία" μια ολόκληρη δικογραφία 7000 σελίδων, πλην μίας σελίδας καταγγελίας;. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί αυτή η ανώνυμη και παντελώς αβάσιμη καταγγελία, σοβαρό στοιχείο, ικανό να αρκεί για την συγκρότηση μιας Επιτροπής; Και ακόμη, πώς είναι δυνατόν μέχρι πρότινος να απειλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες και τώρα να υιοθετούν μια αβάσιμη καταγγελία;

"Κατανοώ την δυσχερή θέση κάποιων και την συστράτευση μέρους του Τύπου και την προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων της μέχρι τώρα έρευνας, όμως τα στοιχεία της έρευνας παραμένουν, και αναδεικνύονται από τον Τύπο που ανταποκρίνεται στην αποστολή του για αμερόληπτη ενημέρωση" είπε.

"Κάποιοι που βιάστηκαν να μιλήσουν για σκευωρία θα εκτεθούν" ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος και εκτίμησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "του οποίου οι προθέσεις για διαλεύκανση της υπόθεσης δεν αμφισβητούνται", δεν έχει την σωστή ενημέρωση.

Τέλος, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι τώρα επιχειρηματολογία της περί "κουκουλοφόρων μαρτύρων" και αποδεικνύει ότι όλα αυτά ήταν προσχηματικά, και προσπάθειες να μην ερευνηθούν οι ευθύνες κάποιων.

«Όσο και αν ψάξετε δεν μας βρίσκετε πουθενά, γιατί δεν χρωστάμε πουθενά« τόνισε ο Παύλος Πολάκης

«Δεν αξίζει τον κόπο να σταθώ στην ουσία της κατηγορίας για τη σύσταση προανακριτικής που έφερε η ΝΔ. Νομίζω ότι η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει τι κεφαλοκλείδωμα υπέστη ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου, σε μια επίδειξη πανικού, να προκαλέσει αυτή την πρόταση για συμψηφισμό. Και αυτό φαίνεται από το ότι εδώ βρίσκονται 6-7 βουλευτές της ΝΔ, για το πρωτοφανές σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και προσέθεσε «δεν μας κατηγορείτε για αυτά που γράφετε, ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύετε».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «μας κατηγορείτε γιατί μας παραδώσατε νοσοκομεία με χρέη 740 εκατ. ευρώ, περάσαμε μια τρομερή και φοβερή χρονιά το 2015 που το χρέος έφτασε στα 935 εκατ., το 2016 είχαμε 35 εκατ. πλεόνασμα για πρώτη φορά στην ιστορία του υγειονομικού συστήματος της χώρας και 31/12/2017 είχαμε 370 εκατ. θετικό πλεόνασμα. Μας κατηγορείτε γιατί μας παραδώσατε μια πρωτοβάθμια στην οποία ένας προκάτοχός μας υπουργός σε μια εβδομάδα απέλυσε 2.500 ανθρώπους, έκλεισε εκατοντάδες δομές σε όλη τη χώρα και παρέδωσε αυτό το κομμάτι πολύ περισσότερο από πριν στον ιδιωτικό τομέα. Και εμάς μας κατηγορείτε γιατί στήνουμε ήδη 30 ΤΟΜΥ, έχουμε ενισχύσει την πρωτοβάθμια, έχουμε φέρει 13.500 άτομα στο σύστημα Υγείας και ισορρόπησε από την υποστελέχωση που προξένησαν οι πολιτικές σας».

Σημείωσε ότι «διαγράψαμε τα χρέη των ανασφάλιστων που τους είχατε χρεώσει στην εφορία 180 εκατ. ευρώ. Βάλαμε 2.300 επικουρικούς γιατρούς στο σύστημα υγείας σαν άμεση λύση και έχουμε προκηρύξει άλλες 2.760 μόνιμες θέσεις προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να στηριχθεί στα πόδια του και να αναπτυχθεί. Αυξήσαμε κατά 55% τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για πληρωμή εφημεριών και υπερωριών που έγιναν στα δικά σας χρόνια διακυβέρνησης».

«Μας κατηγορείτε γιατί ολοκληρώσαμε μέσα σε δύο μήνες το διαγωνισμό για τα ΕΚΑΒ και μας κατηγορείτε γιατί εσείς από το 2007 μέχρι το 2014 δεν μπορούσατε να τον ολοκληρώσετε γιατί δεν τα βρίσκατε στις μίζες», «γιατί σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανακοίνωση ήδη 100 από τα 143 ασθενοφόρα της δωρεάς του Νιάρχου έχουν παραδοθεί και έχουν ενισχύσει το στόλο του ΕΚΑΒ», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Και συνέχισε: «Μας κατηγορείτε γιατί αίτημα 40 χρόνων των κυκλαδιτών για σταθμό αεροδιακομιδών στη Σύρο έγινε και λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο» και «μας κατηγορείτε γιατί αυξήσαμε 13 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ μέσα από μεταφορά πόρων από τον ΕΟΠΥΥ και ξεπληρώνουμε 48 εκατ. χρέη που είχατε δημιουργήσει εσείς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,- που ήταν περίπου 95 εκατ. και εμείς σε συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δώσουμε 48 εκατ. και θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Ήδη έχουν δοθεί 26 εκατ».

Ο κ. Πολάκης είπε ότι η κυβέρνηση έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, σε 70 μέχρι στιγμής, και άνοιξε το νοσοκομείο της Σαντορίνης το οποίο ήταν έτοιμο από το 2009.

«Μας κατηγορείτε γιατί αποκαλύψαμε το πόρισμα του ΣΕΥΠ που μίλαγε για τις διαφημιστικές δαπάνες για τη γρίπη και τον ιό του AIDS όπου πήραν 1,5 και 2 εκατ. για διαφημιστικά μηνύματα υγειονομικού περιεχομένου κάποιες εταιρείες, μεταξύ αυτών και της κ. Νικολοπούλου -Στουρνάρα που δεν έπρεπε να τα πάρουν, γιατί έπρεπε να προβληθούν δωρεάν ως υγειονομικά μηνύματα» τόνισε και προσέθεσε: «Μας κατηγορείτε γιατί αποκαλύψαμε το γλέντι της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο δίνατε από 5 έως 20 εκατ. ευρώ το χρόνο και που ήταν ο μηχανισμός για να εξασφαλίζετε τη συναίνεση των ΜΜΕ».

Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «όσους πληρωμένος κονδυλοφόρους και αν βάλετε, ό,τι προσπάθειες δολοφονίας χαρακτήρων και αν κάνετε, όσα τηλεφωνήματα με απόκρυψη πάρετε στο κινητό μου ή συγγενικών μου προσώπων τα βράδια, όσα μηνύματα και αν στείλετε δεξιά και αριστερά, όσο και αν ψάξετε δεν μας βρίσκετε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά».

Και κατέληξε με μια μαντινάδα την οποία αφιέρωσε σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, «δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου, γι' αυτό πολλοί ζηλεύουνε εμέ το πέταγμά μου».

Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

"Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

"Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας", σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ενώ, για εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός .

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19

Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θ έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας: «Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού»

«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Μίλησε για «άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού» την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

Τσίπρας: «Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και η Κυπριακή ΑΟΖ»

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν "τολμά" να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το "γήπεδο της αντιπαράθεσης".

Τσίπρας: «Τα 200 εκατ. ευρώ που πήρε η Ν.Δ. δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψει ποτέ;»

«Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψετε ποτέ;», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Έχετε πολιτικές ευθύνες για τα πεπραγμένα σας

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η "σκευωρία", απηύθηνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή.

Ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους. "Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο... Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος".

Ακολούθως είπε ότι "η κυβέρνηση στο παρελθόν αρνήθηκε την σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτετε. Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για τη Novartis είπαμε να συσταθεί αλλά να λειτουργήσει μέχρι τέλους.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δική μας πρόταση είναι αντιπερισπασμός, ότι τα όποια λάθη σταμάτησαν το 2015 και ότι εσείς έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα.

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι στην ομιλία του για τη Novartis μίλησε για πολιτικές ευθύνες και τον ρώτησε στην δική σας διακυβέρνηση υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, επέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μηνύματα και προς την Τουρκία που κλιμακώνει την προκλητικότητά της.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής για τους κκ Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς υπάρχουν βαριές ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και την εγκάλεσε ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως έπραξε και στο επεισόδιο στα Ίμια.

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για «διγλωσσία» στην κυβέρνηση ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Ζήτησε δε να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαία θεσμική τομή, για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως κάνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας».

Ρώτησε γιατί παρόμοια περιστατικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια: «Μήπως επειδή ουδέποτε θελήσατε να διαμορφώσετε αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Στην οικονομία σάς πληρώσαμε με δύο αχρείαστα μνημόνια. Στην εξωτερική πολιτική η αδυναμία σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα», είπε.

Έστειλε όμως και μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι οφείλει να μην αναζητά αφορμές οξύτητας. «Τους τελευταίους μήνες αυξάνει την προκλητικότητα της. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανένα ως αδυναμία. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανένα, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εθνικής γης. Από τη Σύμη και τη Ρόδο, ζήτησα να κρατήσουμε ψηλά τρεις αρετές. Ψυχραιμία. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Και ενότητα του λαού. Με αυτές τις αρετές πρέπει να πορευτούμε στους ταραγμένους καιρούς μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, είπε ότι κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου δεν βελτιώθηκε,αλλά αντίθετα η υπερσυνταγογράφηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στην υγεία με τα έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επιχείρησε να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης: «Πετύχατε να επιστρέψουν στην υπηρεσία επίορκοι και να διορισθούν διοικητές νοσοκομείων ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολλάκη». Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Για εμάς δεν υπάρχουν ηθικές και ανήθικες παρατάξεις, υπάρχουν ηθικά και ανήθικα στελέχη. Εσείς δεν είσαστε αριστεροί ή δεξιοί, είσαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κερδίσετε την εξουσία και να την κρατήσετε με κάθε τρόπο. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το διαθέτατε όσο κι αν το διαφημίζατε: ταξίδια στην Βενεζουέλα, στημένες τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, και βέβαια τους μεσάζοντες που βάλλατε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν θέλετε να μας διαψεύσετε κάνετε μία τολμηρή κίνηση δεχθείτε την σύσταση της Επιτροπής που σας ζητάμε».

Απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis είπε: «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή της χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα, κάνετε εκλογές αν τολμάτε να πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού που θα σας αποδώσει την ευθύνη για τα 100, 200, πάρα πολλά σε κάθε περίπτωση δισ. που χρεώσατε τον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι: «Συντηρείτε τοξικότητα και συνεργαστήκατε με τα άκρα στις πλατείες για να ανατρέψετε την κυβέρνηση Σαμαρά» ... «Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι μία πιθανή ακυβερνησία, που θα φέρει η απλή αναλογική, θα τινάξει στον αέρα όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός» ... Έκανε αναφορά ότι «ο αρχάγγελος της κάθαρσης Παπαγγελόπουλος» διόρισε τον γιό του στα ΕΛΠΕ ενώ «διόρισαν και τον κ. Κουτεντάκη στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «στους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο αύριο και όχι η ένταση και η πόλωση».

«Είμαστε μία ήρεμη δύναμη και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ευημερία σταθερότητα και ασφάλεια. Πριν από δύο χρόνια κάλεσα τους Έλληνες να συνυπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας, που την έχει ανάγκη για να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει τα καλύτερα. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα δώσω ούτε μία υπόσχεση που δεν μπορώ να τηρήσω και έτσι θα συνεχίσω. Υπόσχομαι σε όλους ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μην μείνει κανένας πίσω. Υπόσχομαι ίσες ευκαιρίες σε όλους και κυρίως μία οριστική ρήξη με το χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δικό της ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην ψηφοδόχο η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Δικό της ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην ψηφοδόχο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με πληροφορίες. Και στην ψηφοφορία που έγινε προ δεκαπενθημέρου για την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε τηρήσει ανάλογη στάση ρίχνοντας δικό της ψηφοδέλτιο, που κατά τον Κανονισμό, θα καταμετρηθεί ως «άκυρο».

Η διαφωνία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγκειται στο ότι η πρόταση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τις επώνυμες καταγγελίες που έγιναν όταν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη τα τρία στελέχη της, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου, αντιθέτως, όπως σημειώνουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες που έρχεται σε αντίθεση με όλη την επιχειρηματολογία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Άσφαιρη φωτοβολίδα η πρόταση της ΝΔ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς

Άσφαιρη φωτοβολίδα χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Είναι απολύτως φανερό ότι πρόκειται για μια φωτοβολίδα, τραγελαφική, υποκριτική, άσφαιρη, μια φωτοβολίδα αντιπερισπασμού που έσκασε πριν την ώρα της», είπε ο Χρήστος Μαντάς και υπογράμμισε ότι «αυτοί που δεν έβλεπαν όταν τα τρένα της διαφθοράς- τα υποβρύχια, οι βαλίτσες του πολιτικού χρήματος- περνούσαν, αυτοί που απειλούν σήμερα αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς από το πρωί ως το βράδυ, κάνουν μηνύσεις σε κουκουλοφόρους δήθεν προστατευόμενους μάρτυρες, που οι ίδιοι νομοθέτησαν, αυτοί που βασίζονται σε μια ανώνυμη επιστολή απολύτως έωλη, αυτοί που η φαρμακευτική δαπάνη τραβούσε την ανηφόρα, είναι οι ίδιοι που κουνούν το δάχτυλο σήμερα».

«Υπήρξε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις πολυεθνικές του φαρμάκου» ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Υπήρξε σχέδιο πολυεθνικών προκειμένου, με τεχνητές ελλείψεις, να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας. Εξάλλου, ανέφερε ότι οι θεσμοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από την κυβέρνηση να παγώσει η τιμολόγηση διότι εκτιμούσαν ότι ο υφιστάμενος νόμος περιελάμβανε πληθώρα προστατευτικών διατάξεων.

«Ξέρετε τι έγινε εκείνη την περίοδο; Καλέστε τον κ. Πλουμή, τον άξιο και λαμπρό αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας που ήταν διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας! Καλέστε τον κ. Βαγγελάτο που τον είχατε διορίσει εσείς υπεύθυνο της επιθεώρησης του υπουργείου! Καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, να παρακολουθούμε τις φαρμακαποθήκες, τις πολυεθνικές που απειλούσαν με τεχνητές ελλείψεις για να ρίξουν την κυβέρνηση! Και δεν τους φοβηθήκαμε ούτε τότε!» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Όπως τόνισε, όταν ανέλαβε ήταν υποχρεωμένος είτε να υλοποιήσει απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που θα οδηγούσε στα ύψη τη συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, είτε να παγώσει τη συμμετοχή. «Το 2013 είχε φτάσει στο 20% η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, το 2014 έφτασε στο 26%! Αν τολμάτε βγείτε να τα διαψεύσετε!» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το 2015, την περίοδο για την οποία η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή κατέβηκε από το 26% στο 24%. «Όσο αυξανόταν η συμμετοχή των πολιτών, μειωνόταν η επιβάρυνση των πολυεθνικών, και αυτό είναι το παιχνίδι που παίχτηκε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Σας προκαλώ να μας πείτε ένα φάρμακο ή μία εταιρεία που ωφελήθηκε την περίοδο που ήμασταν εμείς!» υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Οι κακοί Συριζαίοι υπουργοί, το χονδρεμπορικό κέρδος των πολυεθνικών όταν πουλούσαν απευθείας στα φαρμακεία, που είναι 6 έως 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο, και το παρακρατούσαν επί χρόνια, το έκαναν πόρο του ΕΟΠΥΥ».

 «Εσείς βάζατε καινούργια φάρμακα στη λίστα και επιβαρύνατε τον προϋπολογισμό. Εμείς συγκροτήσαμε επιτροπή διαπραγμάτευσης για να ελέγχεται κάθε φάρμακο» είπε ο κ. Κουρουμπλής, παρατηρώντας ότι για πρώτη φορά η λίστα φαρμάκων μπήκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Η τρόικα, με την οποία ήμασταν σε σφοδρή σύγκρουση, ζητούσε να αλλάξει ο νόμος διότι θεωρούσε ότι περιλαμβάνει προστατευτικές διατάξεις. Στο μνημόνιο ψηφίστηκε σχετικό άρθρο και σε 10 ημέρες δημοσιεύσαμε την απόφαση τιμολόγησης» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

«Άκουσα με θλίψη να γίνεται αναφορά στο όνομά μου από τον κ. Βενιζέλο. Θου κύριε! Όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσω και θα μάθουν κάποιοι πως εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε! Διότι εμείς, και οι τρεις που μας εγκαλείτε, δεν θα βρεθούμε σε καμία λίστα! Σε καμία λίστα! Ούτε της Siemens που είχατε καταντήσει να παίρνετε και βραστήρες γι' αυτά ορισμένοι! Εκεί είναι το κατάντημά σας!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Κύριε Μητσοτάκη, εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού. Ούτε υπήρξα υιοθετημένος κανενός οικονομικού κύκλου. Στα Γλυκά Νερά έμενα, στα Γλυκά Νερά μένω. Την ίδια ζωή έκανα, την ίδια ζωή κάνω. Αν θέλετε να κάνουμε αντάρτικο, να το κάνουμε. Αλλά να προσέχετε πώς θα χρησιμοποιείτε το όνομά μου. Γιατί το δικό μου πρόσωπο είναι κρυστάλλινο».

«Η πρότασή σας θα αποτελεί μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού, που βασίστηκε σε μια ανώνυμη, ασυνάρτητη και ανυπόστατη κατηγορία» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Ανέλαβα μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό την πιο δύσκολη και θυελλώδη περίοδο στην πορεία της πολιτικής ζωής τα τελευταία 40 χρόνια. Μία κυβέρνηση που προσπαθούσε και διεκδικούσε το δικαίωμα να αποφασίζει για την πατρίδα αυτή. Η κόντρα ήταν σφοδρότατη και την ξέρατε. Αλλά δεν έχετε το κουράγιο να πείτε τα πράγματα με το όνομα τους» επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής και συμπλήρωσε: «Παρέλαβα ένα υπουργείο διαλυμένο. Παραιτημένος ο διευθυντής της Διεύθυνσης Φαρμάκων, παραιτημένος ο πρόεδρος του ΕΟΦ, παραιτημένοι οι πρόεδροι των Επιτροπών Τιμών. Διέταξα 14 ελέγχους σε διαφορετικούς φορείς. Πρώτα και καλύτερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πείτε μου από τότε που δημιουργήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε γίνει ποτέ έλεγχος; Μία φορά αποτολμήθηκε και σταμάτησε. Εμείς δεν υποκύψαμε. Είπαμε θα γίνει έλεγχος σε βάθος. Κι εμείς δεχθήκαμε πιέσεις. Θου κύριε φυλακή το στόματί μου! Πολλές πιέσεις!».

Θετική η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, αρνητικοί οι ΑΝΕΛ

Θετικός στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «κατά το 2015 οι τιμές των φαρμάκων όλων των εταιρειών αυξήθηκαν, ενώ το 2015 και το 2016, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «είχε γνωρίσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2009, 2014. Επίσης την περίοδο 2010 έως 2014 μειώθηκε σημαντικά η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής «παράσταση» η οποία, όπως είπε «σε τίποτε δεν διαφέρει από τις προηγούμενες που συγκροτήθηκαν κατά τα τελευταία 44 χρόνια και οι οποίες καταλήγουν στην έκδοση διαφορετικών πορισμάτων και στην κοινή διαπίστωση ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορούν να παραπεμφθούν τα πολιτικά πρόσωπα γιατί τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί. Όλα τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης πρέπει να έρθουν στο φως και όσα δεν έχουν παραγραφεί να δικασθούν από την τακτική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη».

Ο κ. Λαζαρίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Μάριου Σαλμά σύμφωνα με την οποία ο διάδοχός του Άδ. Γεωργιάδης, αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων 21,2% η οποία ξεπέρασε το 28%.

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί», όπως είπε, «άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης «και τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι «με τον τρόπο που επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους οδηγούν στον ευτελισμό των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Άκρον άωτον της υποκρισίας και της δημαγωγίας η συμπεριφορά της κυβέρνησης, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Για συμπεριφορά υποκρισίας και δημαγωγίας και εν τέλει αυτοεξετελισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ -και ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος- στις 23 Φεβρουαρίου ψήφιζαν την απόσυρση του Παναμά από τη «αύρη λίστα των Βρυξελλών» με τους φορολογικούς παραδείσους, ο πρωθυπουργός «κοπτόταν και κατακεραύνωνε συλλήβδην τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα Panama papers».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, στις 6 Φεβρουαρίου, από την Πάτρα, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore και της μίζας» και διερωτήθηκε: «Αν δεν πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και τελικά της προσωπικής ξετσιπωσιάς, τότε περί τίνος πρόκειται;».

Για πολιτική επιχείρηση πόλωσης και διχασμού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος

Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ομολογήσει πανηγυρικά ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει την έρευνα για τους δικούς της υπουργούς Υγείας, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα (η κυβέρνηση) εξυφαίνει σκευωρία για τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι θεσμικού και αποδεικτικού χαρακτήρα, αφού η πρόταση της ΝΔ θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προστάτευσε με δικονομικά τεχνάσματα τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την κλήση των πρωταγωνιστών της στην Επιτροπή Θεσμών, παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

Ακόμη, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε ότι η σκευωρία συνεχίζεται με το δικονομικό τέχνασμα στην προνακριτική επιτροπή, αφού η πλειοψηφία θέλει να περιορίσει το όλο ζήτημα σε μία νομική συζήτηση για την αρμοδιότητα της επιτροπής χωρίς να εξετασθούν οι τρεις ανώνυμοι. «Κομπορημονείτε, λασπολογείτε, συκοφαντείτε και μετά ως θρασύδειλοι καταφεύγετε στη μόνη λύση που ξέρετε, αποφεύγετε την απόδειξη της αλήθειας» υπογράμμισε στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική, ιδίως στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Μετά από μία αλυσίδα γεγονότων, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι έχουμε εθνικό στρατηγικό κενό. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να καταλάβουμε ποιες είναι οι εσωτερικές πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές προϋποθέσεις μίας τέτοιας στρατηγικής. «Κι αυτές τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την προκοπή της χώρας, τις υπονομεύετε και τις ευτελίζετε με την πολωτική γραμμή της συκοφαντίας και της λασπολογίας» τόνισε. Τέλος, απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση, λέγοντας: «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και δεν ετοιμάζεστε για καθαρή έξοδο της χώρας, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News