Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή για τη Novartis

Ελλάδα
Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή για τη Novartis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται από το πρωί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση γίνεται με τη σκέψη στην υπό εξέλιξη προκαταρκτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στη βάση πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υπόθεση Novartis και τη φερόμενη εμπλοκή στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, για την αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π. Πολάκη.

«Εμείς ψηφίσαμε ομόφωνα όλες τις προανακριτικές και όλες τις εξεταστικές που σε αυτές τις θητείες φέρατε», είπε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κ.Τασούλας, και στη βάση αυτή ζήτησε από την δικομματική πλειοψηφία να ψηφίσει τη σημερινή πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, πάντως, ο κ. Τασούλας σημείωσε για την ήδη συσταθείσα Προκαταρκτική: «Εξελίσσεται στην ουσία σε μία καταστρατήγηση της ίδιας της απόφασης της Βουλής και σε μία εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφύγιου της παραγραφής».

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας Τασούλα, προκάλεσε λίγο αργότερα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Δ. Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εν λόγω ειδικής Επιτροπής ουσιαστικά προανήγγειλε μια σύντομου βίου –όπως η αντιπολίτευση έχει προβλέψει- λειτουργία της Επιτροπής για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη: «Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας του σημερινού θέματος, έκανε λόγο για παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων, και μίλησε για «κίνηση αντιπερισπασμού» εκ μέρους της ΝΔ.

«Η Προκαταρκτική Επιτροπή που ξεκίνησε πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, με την κλήση των μαρτύρων, όλων των αναφερόμενων προσώπων και ενδελεχή έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων. Εάν δεν το κάνετε, ο λαός θα καταλάβει ότι στήσατε μια βιομηχανία λάσπης, διαπόμπευσης των αντιπάλων σας και συγκάλυψης των δικών σας και ψάχνετε αμήχανα να κλείσετε όπως όπως τις εργασίες της Επιτροπής. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις», τόνισε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ.Παπαθεοδώρου.

«Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας ακριβώς τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων. Και φάνηκε ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιωνόμαστε ως κόμμα. Ήδη με ευθύνη των Βουλευτών της Πλειοψηφίας η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή οδηγείται ακριβώς σε εκφυλιστικές διαδικασίες στη λογική του αν έχει αρμοδιότητα ή όχι στο να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα», υπογράμμισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Και για τη σημερινή υπόθεση, όπως και για την προηγούμενη, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μάθουμε επιτέλους, γιατί οι τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια δεν μειώνονται» ανέφερε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων).

«Για εσάς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το ζήτημα είναι αν το «όλα στο φως» που λέγατε πριν από δεκαπέντε μέρες εξακολουθεί να ισχύει. Ισχύει, λοιπόν, το «όλα στο φως», ή μήπως όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σας πιάνει μια φωτοφοβία;», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς.

Με αρνητικά σχόλια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις «χρωμάτισαν» τις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της ΧΑ, ενώ κατά της ΝΔ στράφηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης.

Για «πολιτική επιχείρηση πόλωσης και διχασμού» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να προετοιμάζεται για την «βρώμικη έξοδό του από την εξουσία», έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

«Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε για συμμορία διαφθοράς, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τούτο:

Σε μία μόνο συμμορία δικαιούται να αναφερθεί. Και είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η δική του. Γιατί τον τίτλο του αρχισυμμορίτη τον έχει κερδίσει επάξια κι αδιαμφισβήτητα ο κ. Τσίπρας, αυτός ο αδύναμος πρωθυπουργός με τις απαίσιες μεθοδεύσεις του για ηθική δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, που κυβερνάει σε έναν ειδεχθή εναγκαλισμό με τον ακροδεξιό του συνεταίρο», είπε ο κ. Α. Λοβέρδος.

Πρώτος εκ των τριών αναφερομένων στην πρόταση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού». Μίλησε για αξιοποίηση μιας ανυπόστατης ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος του και πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητήσει συγνώμη για τη στάση του, τότε θα τον αποκαλέσει συκοφάντη.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες των κ. Ξανθού και Πολάκη, οι τοποθετήσεις των νυν υπουργών Δ. Τζανακόπουλου και Δ. Παπαγγελόπουλου, ο κύκλος των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, και η συνεδρίαση που άρχισε το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, σε τρεις κάπλες, περίπου τα μεσάνυχτα απόψε.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News