Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου

Ελλάδα
Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά βρέθηκε αιφνιδίως η κυβέρνηση, μετά το ξαφνικό πρόβλημα που έσκασε στα χέρια της: την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Και ενώ η κυβέρνηση αρχικά είχε υποβαθμίσει το ζήτημα, με χλιαρές δηλώσεις εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου, τώρα αντιλαμβάνεται τις πραγματικές διαστάσεις του.

Για τον λόγο αυτό, συγκαλείται στις 12 το μεσημέρι άτυπη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα των 2 στρατιωτικών που βρίσκονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη Τουρκίας. Στην σύσκεψη θα ενημερώσει ο Νίκος Κοτζιάς για τις εξελίξεις, αφού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Κυβέρνησης είναι να θέσει το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, σε δύο εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας, στο Συμβούλιο Κορυφής.

Στις 4 το απόγευμα ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει και την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής, για το ίδιο θέμα.

Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μετατρέπεται σε διπλωματικό και πολιτικό πονοκέφαλο. Αν και στην αρχή, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα, όπως διαπιστώνεται από την εξέλιξή του είναι μια υπόθεση που μπορεί να χρονίσει, με την Αγκυρα να εκμεταλλεύεται το τυπικό γεγονός για να σύρει την κυβέρνηση στε μια μακρά ψυχοφθρόρα διαπραγμάτευση.

Αν και τυπικά η Αγκυρα δεν παραδέχεται ότι για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ζητήσει ανταλλάγματα για την υπόθεση που την καίει με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ήρθαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, θεωρείται βέβαιο ότι θα παζαρέψει όσο μπορεί την ανταλλαγή. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάιο λήγει το 18μηνο για τους «8» , όπερ και σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεκινήσει το…υπόγειο παζάρι από πλευράς Ερντογάν προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα.

Την ίδια εκτίμηση, άλλωστε, κάνει και η Handelsblatt. «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα εκτιμώντας ακόμη ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής», εξηγώντας ότι δεν ήταν το πρώτο τέτοιο συμβάν στην περιοχή απλά μέχρι τώρα ανάλογα περιστατικά λύνονταν πάντα με ειρηνικό τρόπο. Για αυτό το λόγο η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να προκληθεί επεισόδιο.

Η δικαιολογία για την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης

Να σημειωθεί ότι χθες απερρίφθη η αίτηση αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Στο αιτιολογικό της απόρριψης αναφέρεται ότι δεν οι δυο Ελληνες δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία και άρα μπορούν να διαφύγουν καθώς και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους.

Η εκδίκαση της υπόθεσης των δυο στρατιωτικών, όμως, μπορεί να καθυστερήσει πολύ μιας και στα τουρκικά δικαστήρια υπάρχει φόρτος εργασίας λόγω των ατελείωτων δικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πέρα από αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να χρονίσει και η σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News