Ελλάδα

Έλληνες στρατιωτικοί: Ίσως και να μείνουν μήνες στη φυλακή, το παιχνίδι της Άγκυρας

Πως ένα απλό επεισόδιο μπορεί να αποτελέσει εστία κλιμάκωσης ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα -

Από την αρχή πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν πίσω από την αιχμαλωσία των δυο στρατιωτικών ένα στημένο επεισόδιο με τους Τούρκους εδώ και καιρό να ετοιμάζουν ένα επεισόδιο και στο έδαφος, μετά τις γνωστές προκλήσεις στον αέρα και τις επιθετικές ενέργειες στη θάλασσα.

Την ημέρα του ανασχηματισμού η Αθήνα μοιάζει να ήθελε να μην χαλάσει τη φιέστα και έτσι η πληροφορία ήρθε με σχεδόν 24ωρη καθυστέρηση. Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται ότι περισσότερο απ’ όλους βόλεψε την Άγκυρα η οποία έθεσε ένα απλό και συνηθισμένο κατά τα άλλα γεγονός σε τελείως διαφορετική τροχιά.

Κάποιοι στην Αθήνα αρχικά αναφέρθηκαν σε τυπολατρία των Τούρκων, ωστόσο φαίνεται ότι το ζήτημα της αιχμαλωσίας των δυο στρατιωτικών στον Έβρο έχει αλλάξει επίπεδο. Το ζήτημα δεν λύθηκε σε επίπεδο διοικητών. Η Άγκυρα άρχισε να πληρώνει την Αθήνα με το… ίδιο νόμισμα. Το θέμα πέρασε σε επίπεδο Δικαιοσύνης, όπου άνετα η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε και η Αθήνα στο ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών.

Με άλλα λόγια μπορεί να επικαλεστεί τις προβλεπόμενες από τον νόμο της διαδικασίες και να καθυστερήσει την κράτηση των στρατιωτικών όσο περισσότερο μπορεί.

Ήδη το ζήτημα καθυστερεί. Δεν έχουν καν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες. Υπάρχει πρόταση μόνο του εισαγγελέα, ο οποίος έβαλε μέσα στα άλλα και την κατασκοπία. Ενώ τέτοια κατηγορία δεν υφίσταται προς το παρόν και κρατούνται αυτή την ώρα μόνο για την διέλευση των συνόρων, οι Τούρκοι αναφέρουν πλέον ότι όλα τα ενδεχόμενα ελέγχονται.

Ελέγχεται δηλαδή και αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα η διαδικασία προβλέπει κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια ορισμός τακτικής δικάσιμου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από ημέρες ως και μήνες. Ως την ολοκλήρωσή της ανεξάρτητα απ’ την όποια απόφαση του δικαστηρίου οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα είναι υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης οι οποίες είναι κλειστού τύπου και εκεί είναι ενδεικτικό ότι κρατείται και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Εκεί δηλαδή κρατούνται εχθροί του “Σουλτάνου” της Άγκυρας και αυτό ίσως λέει πολλά…

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Έκτη ημέρα μετά το επεισόδιο και ακόμη όλα δείχνουν ότι βρίσκονται στην αρχή. Η υπόθεση όχι απλά δεν επιλύεται αλλά καθυστερεί. Άγνωστο πως θα θελήσει η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί το γεγονός, προς το παρόν, επισήμως, κανείς δεν τον συνδέει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο όλοι βλέπουν ότι η Άγκυρα αναζητά παντού ευκαιρίες να προωθήσει τα όποια συνφέροντά τους.

Ήδη η Αθήνα προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι τους συμμάχους, στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. ωστόσο αυτό δίνει την ευκαιρία στην Άγκυρα να αυξήσει την πίεση και σε άλλο επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα μεγαλώνει δηλαδή το πρόβλημα, αυξάνοντας για την Άγκυρα τη σημασία του “διαπραγματευτικού χαρτιού” που απέκτησε και μαζί τον κίνδυνο παράτασης της ομηρίας των στρατιωτικών.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης “βλέπουν” νέο σημείο τριβής, αλλά και επιβεβαίωση της γενικευμένης έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

newsit

Σχόλια