Ελλάδα

Πέθανε ένα από τα άτομα με αυτισμό που έδεναν στο Λοιμωδών

Νέα δραματικά στοιχεία στην υπόθεση

Τραγική εξέλιξη παρουσίασε η υπόθεση των συμπολιτών μας με αυτισμό, οι οποίοι νοσηλεύονταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά.


Το άτομο που κατέληξε είχε μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ο συμπολίτης μας που έχασε τη ζωή του έδειχνε να υπέφερε ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς έκλαιγε συνεχώς από την Τετάρτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το protothema.gr είχε φέρει στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύονταν τα άτομα με αυτισμό στο πρώην Λοιμωδών και σε άλλες ακατάλληλες μονάδες, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να τα δένουν στα κρεβάτια τους, κόντρα σε κάθε έννοια ανθρωπιάς. 

Επίσημη ανακοίνωση από το νοσοκομείο δεν εκδόθηκε, ενώ τα μέλη του συλλόγου, αν και το ζήτησαν, δεν έλαβαν ούτε καν επίσημη ενημέρωση.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, θα επισκεφθεί το Σάββατο την εισαγγελία και θα ζητήσει παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης και ακολούθως νεκροψία-νεκροτομή, προκειμένου να βρεθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου και να εκτιμηθεί αν υπήρξε αμέλεια, ώστε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες αναλογούν σε άτομα ή υπηρεσίες.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, γνωστοποίησε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής, πραγματοποιώντας στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Mεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει : 

Και στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δυστυχώς λόγω ελλείψεων προσωπικού η καθήλωση περιθαλπομένων από εξαίρεση καταντάει κανόνας.
Δεν τηρούνται οι οδηγίες της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με διαταραχές για ολιγόωρη καθήλωση και στις Προνοιακές Μονάδες καθ’ ότι δεν υπάρχει προσωπικό.

Με βάση την Επιτροπή η καθήλωση γίνεται για την αποφυγή βαριάς σωματικής βλάβης του ασθενούς, προσωπικού ή τρίτων.
Η απόφαση για την καθήλωση και απομόνωση είναι προσωρινό μέτρο και λαμβάνεται με συνεργασία όλων των μελών της θεραπευτικής ομάδας. Η καθήλωση ή απομόνωση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας που αποφασίζεται ταυτόχρονα. Η καθήλωση δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 12 ώρες το 48ωρο. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο πρέπει να μεσολαβεί ανεξάρτητη εποπτεία.

Είναι επιβεβλημένη η συνεχής εξέταση του περιθαλπόμενου. Συνεχώς παρακολουθείται από το προσωπικό και τους γιατρούς.
Τα περιθαλπόμενα παιδιά που προέρχονται από τον Σκαραμαγκά βρίσκονταν σε ένα απομονωμένο κτίριο από άλλα κτίσματα και τα παιδιά μεταφέρθηκαν δίπλα από το Κέντρο της πόλης Αγία Βαρβάρα.

Όχι στο Λοιμωδών όπως λέγεται το οποίο παραμένει κλειστό ως Νοσοκομείο αλλά σε άλλο χώρο που στεγάζεται το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής. Το μόνο κοινό με το Λοιμωδών που έχουν είναι η κοινή είσοδος.Στο Σκαραμαγκά ο χώρος ήταν απαράδεκτος για νοσηλεία παιδιών ΑΜΕΑ. Ο χώρος που μεταστεγάστηκαν στην Αγία Βαρβάρα, επίσης θέλει πολλές διορθώσεις. Πώς όμως να βελτιωθεί ο χώρος;ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια