Πότε θα «κλειδώσουν» τα ονόματα για τον ανασχηματισμό;

Ελλάδα
Πότε θα «κλειδώσουν» τα ονόματα για τον ανασχηματισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σβήνουν και γράφουν ονόματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το πρωί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες για τον ανασχηματισμό, προκειμένου να καταλήξει στα ονόματα που θα μπουν και σε αυτά που θα βγουν από το κυβερνητικό σχήμα.

Όπως φαίνεται λοιπόν οι πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν προκάλεσαν αρκετές καραμπόλες με αποτέλεσμα ο μίνι-ανασχηματισμός που οι πληροφορίες τον ήθελαν να γίνει το πρωί, τελικά πήρε παράταση κάποιες ώρες και όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί το βράδυ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέστη στην ετήσια δεξίωση προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος, που παρέθεσε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να προχωρήσει στο κλείσιμο των κενών που άφησαν οι παραιτήσεις των Ράνια Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, λόγω του σκανδαλώδους επιδόματος ενοικίου που αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε η υπουργός, αλλά και των πρώην υφυπουργών Κώστα Ζουράρι και Παναγιώτη Σγουρίδη στα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών αντίστοιχα.

Ωστόσο αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια ειδικά σε αυτά που δείχνει να μην είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Έτσι ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι από διορθωτικός μέχρι δομικός.

Απόψε ο ανασχηματισμός -Αύριο η ορκωμοσία 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται σήμερα, ενώ δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναχωρεί το μεσημέρι της Πέμπτης για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν -πιθανότατα- αύριο το πρωί.

Ποιοι αποχωρούν από την κυβέρνηση

Εκτός από τα τέσσερα πρόσωπα -Παπαδημητρίου, Αντωνοπούλου, Ζουράρις, Σγουρίδης- που βρίσκονται ήδη εκτός κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ακούγεται πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα, λόγω προβλημάτων υγείας.

Οι αλλαγές, οι καραμπόλες και οι νέες αφίξεις

Την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου πέρασαν το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι επί περίπου δύο ώρες συζητούσαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Δραγασάκης, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι άγνωστο ωστόσο τι θα γίνει με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, σε μια τέτοια περίπτωση.

Αν και για τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Παπαδημητρίου έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα.

Το όνομα που έχει ακουστεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι αυτό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχει πολύ καλή γνώση του χαρτοφυλακίου και είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας γενιάς πολιτικών που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ακούστηκε ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ωστόσο, η περίπτωση να αλλάξει υπουργείο φαίνεται δύσκολη, γιατί ο ίδιος δεν δείχνει να το επιθυμεί και διότι ενδεχομένως να έχουν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ένα τρίτο πρόσωπο που είχε περάσει από τη θέση του κ. Παπαδημητρίου και φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στο υπουργείο Οικονομίας είναι ο νυν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο η περίπτωσή του, αν και έχει ακουστεί, δεν φαίνεται να προχωράει.

Ο Βίτσας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο κ. Τσίπρας αναζητεί έμπειρο στέλεχος και με αποτελεσματικότητα στα επιχειρησιακά, προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που σηκώνει στους ώμους του ο Γιάννης Μουζάλας, αλλά και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τάση των «53+» στο κόμμα.  Φαβορί για τη θέση του είναι, κατά πληροφορίες, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ερώτημα θα αποτελέσει ποιος θα είναι το μάτι και το αυτί του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο. Στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη. Ωστόσο, το όνομα του τελευταίου ακούγεται και για το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μουζάλα θεωρείται και ο Γιάννης Μπαλάφας (ωστόσο, η εμπειρία του δεν είναι αρκετή και το χαρτοφυλάκιο «καίει»).

Έκπληξη στο Ανάπτυξης;

Είναι το υπουργείο που αποτελεί επίκεντρο των αλλαγών. Και αποτελεί μεγάλο γρίφο το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τεράστια έμφαση στις επενδύσεις και στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.

Για την εν λόγω θέση, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αναζητείται πρόσωπο που να έχει κύρος, καλή γνώση του χαρτοφυλακίου της οικονομίας και το οποίο να έχει ασχοληθεί και με το πρότζεκτ των επενδύσεων.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας φαίνεται να παραμένει στη θέση τους, ωστόσο, να ακούγεται έντονα και για το υπουργείο Ναυτιλίας, σε περίπτωση τελικά που φύγει από εκεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη θέση της Αντωνοπούλου η διοικήτρια του ΟΑΕΔ;

Την ίδια ώρα, στο κόμμα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα για το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνουν τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, η οποία -όπως λένε- γνωρίζει άριστα το αντικείμενο. Η κυρία Καραμεσίνη έχει ήδη εκπονήσει για το 2018 σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με μονίμως ανοιχτά προγράμματα και με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες.

Το δεύτερο πρόσωπο με θετικές εντυπώσεις είναι αυτό το Νάσου Ηλιόπουλου, επί των ημερών του οποίου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όχι μόνο «αναστήθηκε» αλλά πήρε... φωτιά και έκαψε αρκετές επιχειρήσεις με μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Στο τραπέζι και το όνομα του Φώτη Κουβέλη

Σε αναζήτηση προσώπου βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού. Η Λυδία Κονιόρδου, άλλωστε, κατά καιρούς έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από βουλευτές και συναδέλφους της για το γεγονός ότι «δεν ήταν διοικητικά αποτελεσματική». Ερώτημα, πάντως, παραμένει το αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αντικατάστασή της τώρα ή αργότερα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κατά πληροφορίες του iefimerida, προκρίνουν για τη θέση της στο υπουργείο Πολιτισμού ακόμα και τον Φώτη Κουβέλη! Με δεδομένο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ανοίγματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θα μπορούσε να αποτελεί μια κίνηση διεμβολισμού.

Για τη θέση της κυρίας Κονιόρδου ακούγεται και άλλο ένα όνομα-έκπληξη, αυτό του Σταύρου Μπένου, χωρίς, όμως, η επιλογή να αποτελεί φαβορί.

Τι θα γίνει με Κουρουμπλή και Αποστόλου

Αβέβαιη είναι η τύχη του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν και από την κυβέρνηση τον υπερασπίζονται για την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και πως το μόνο που υπάρχει είναι μια μήνυση σε βάρος του κ. Κουρουμπλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε περίπτωση που ο κ. Κουρουμπλής τεθεί εκτός, όπως προαναφέρθηκε, ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Πιτσιόρλα για τη θέση του, ενώ δεν αποκλείεται και αναβάθμιση του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Τέλος, για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ακούγεται έντονα πως τη θέση του μπορεί να αναλάβει ο νυν βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης. Ωστόσο, και πάλι οι πιθανότητες αντικατάταστασης του κ. Αποστόλου είναι 50-50.

Οι αμετακίνητοι

Όλα δείχνουν ότι ακλόνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η διαπραγμάτευση για το χρέος και οι όροι της εξόδου από το Μνημόνιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό σε διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Χωρίς την εξεταστική για τη Novartis, αλλαγές θα αναμένονταν και στο Δικαιοσύνης. Με την υπόθεση (και την ακραία πολιτική σύγκρουση) ανοιχτή, το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σταύρου Κοντονή απομακρύνεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News