Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 9,7% της ΝΔ

Ελλάδα
Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 9,7% της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό προβάδισμα, της τάξης σχεδόν των 10 ποσοστιαίων μονάδων, διατηρεί η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

H συγκεκριμένη δημοσκόπηση ήρθε να κεντρίσει για το πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, αφού μιλάμε για την πρώτη “σφυγμομέτρηση” της κοινής γνώμης μετά τα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Η εν λόγω δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το διάστημα 13-23 Φεβρουαρίου, τις ημέρες, δηλαδή, που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο και η σκανδαλώδης υπόθεση με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έγινε για το “Βήμα της Κυριακής”, η Ν.Δ. έχει προβάδισμα 9,7% από το ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,2% και η Νέα Δημοκρατία 34,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,4%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής (8,4%), το ΚΚΕ (7,0%), η Ένωση Κεντρώων (3,0%), οι ΑΝ.ΕΛ. (2,5%), η Λαϊκή Ενότητα (1,9%), η Εθνική Ενότητα (1,5%), η Ελληνική Λύση (1,5%), ενώ το «Άλλο» συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, είναι εμφανές ότι η διαχείριση του ονοματολογικού πλήττει σημαντικά την απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς καταγράφεται μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που καρπώνεται η Ν.Δ. αλλά και η Χρυσή Αυγή.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis φαίνεται οι εξελίξεις να ευνοούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τουρκική προκλητικότητα και το σκηνικό έντασης που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα ευνοούν δημοσκοπικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης, που θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τις πολιτικές δυνάμεις, είναι το γεγονός ότι μετά από μήνες η Χρυσή Αυγή φαίνεται πως ανακτά το χαμένο έδαφος και ανεβαίνει ξανά στην 3η θέση, αφήνοντας πίσω το Κίνημα Αλλαγής.

Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2%

Ν.Δ. 34,9%

Χρυσή Αυγή 9,4%

Κίνημα Αλλαγής 8,4%

ΚΚΕ 7,0%

ΑΝ.ΕΛ. 2,5%

Ένωση Κεντρώων 3,0%

Λαϊκή Ενότητα 1,9%

Εθνική Ενότητα 1,5%

Ελληνική Λύση 1,5%

Άλλο 4,7%

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης «αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές τι θα ψηφίζατε;», το 23% δηλώνει ότι θα ψήφιζε Ν.Δ., ενώ το 16,6% ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, και η Εθνική Ενότητα και η Ελληνική Λύση με 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3%, το 13,6% δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει, άκυρο-λευκό δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 11,7%. Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 34,9%, έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ως προς το ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», ο «Κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 45%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με 22% έναντι 18% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;», «Οικονομία» απαντάει το 39%, «Ανεργία» το 19%, «Πολιτικοί-πολιτικό σύστημα» το 11%, «Εξωτερική πολιτική/Μακεδονικό» το 9% και «Διεθνής εξάρτηση» το 3%, ενώ «Κρίση αξιών», «Φτώχια», «Διαφθορά», «Έλλειψη επενδύσεων» και «Παιδεία» συγκεντρώνουν ποσοστό 2% το καθένα.

Για το Σκοπιανό και στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, «Ναι» απαντά το 49% και «Όχι» το 46%. Σχετικά με την υπόθεση Novartis, το 53% πιστεύει ότι στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η «πολιτική αντιπαράθεση» και το 36% θεωρεί ότι κυριαρχεί η «ανάγκη νομικής διερεύνησης». Τέλος, στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, το 57% απαντά «Κανένα», 14% «ο ΣΥΡΙΖΑ» και 13% «η Ν.Δ.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News