default-image

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας επενδύει στην πόλωση και στον διχασμό

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας επενδύει στην πόλωση και στον διχασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ότι με την υπόθεση της Novartis επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, δίνει έμφαση στον διχασμό και ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Θα αμυνθούμε απέναντι σε κάθε επίθεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τ/σ του Σκάι, και προσέθεσε: «Υπάρχει πραγματικό σκάνδαλο αλλά στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από την στιγμή που συστήνεται οι προκαταρκτική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση... Πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες με ή χωρίς κουκούλα και να καταθέσουν κατ΄ αντιπαράσταση με εκείνους που κατηγορούν. Εκείνοι που κατηγορούνται να έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους». Προειδοποίησε δε, «να μην σπεύσει ο κ. Τσίπρας να κλείσει την προκαταρκτική επιτροπή και να επιστρέψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, αυτό θα ισοδυναμεί με συγκάλυψη».

Προέβλεψε ότι ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στον διχασμό και με άλλα σκάνδαλα και υποστήριξε ότι «αν ο κ. Τσίπρας είχε εμπιστοσύνη στο αφήγημά του για την επιστροφή στην κανονικότητα τότε δεν θα δίχαζε την κοινωνία».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αν αποδειχθεί ότι κάποιος άγγιξε δημόσιο χρήμα τότε είναι αυτονόητο ότι θα φύγει από τη ΝΔ.

Συνεχίζοντας την κριτική στον πρωθυπουργό είπε ότι «ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολιτική ευθύνη. Η προανακριτική επιτροπή όμως συστήνεται για να αποδώσει ποινικές ευθύνες», ενώ αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας τι έκανε για την υπερσυνταγογράφηση, τι έκανε για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης; Εμείς θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα. Αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι ότι στήνεται στις ουρές και ότι βάζει από την τσέπη του για να καλύψει την φαρμακευτική δαπάνη».

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, «το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών θα αλλάξει και δεν θα έχουν την σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν σήμερα».

Ολοκληρώνοντας την κριτική για την υπόθεση Novartis είπε ότι «τα δικά μας στελέχη είπαν ότι θέλουν να δικαστούν, η κυβέρνηση όμως άφησε εκτός της προανακριτικής τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρότι το όνομά του υπάρχει με αρχικά στην έρευνα του FBI και παρέλειψε να εκδώσει δελτίο τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ ξεκινώντας από την πρόσφατη τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας: Η τοποθέτηση της Μέρκελ δεν ήταν χρήσιμη, σε αυτή την συγκυρία, και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση είναι καλό να αποφεύγεται ο όρος Μακεδονία.

Όσον αφορά στα συλλαλητήρια είπε πως αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης οι Έλληνες έχουν ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Επιτέθηκε δε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι χαρακτήρισε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια γραφικούς, όχλο, ακροδεξιούς ότι δεν καταλαβαίνουν. Καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό ότι χειρίστηκε με λάθος τρόπο και τη διαπραγμάτευση, καθώς «δεν έβαλε από την αρχή τον όρο ότι αν δεν αλλάξουν τα Σκόπια το Σύνταγμά τους δεν συζητάμε».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ξεκινώντας από την επίσκεψη Ερντογάν, είπε ότι δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση και κλιμάκωση της προκλητικότητας στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δίκιο της με αυτοπεποίθηση, με επίκληση του διεθνούς δικαίου και με προσφυγή στους εταίρους μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Αυτό που ζητώ είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο άμεσα, να αποφεύγονται ενέργειες που δηλητηριάζουν το κλίμα. Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους. Μέχρι στιγμής είχα 11 συναντήσεις με διεθνούς παράγοντες, έθετα και θέτω το θέμα με έμφαση. Στο τέλος θα αντιληφθεί και η Τουρκία ότι η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον της».

Είπε ότι και στην Κύπρο παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα από την Τουρκία και ότι διαβεβαίωσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι εύκολο να φοράς στολή παραλλαγής και να κάνεις το λιοντάρι και μετά να κάνεις υποχωρήσεις» και «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο επιτελείο που χειρίζεται τα εθνικά θέματα στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας». Είπε ακόμη πως ενώ είναι απαραίτητη η ενότητα για τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή όταν λοιδορείται μία ολόκληρη παράταξη και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εκφράσει την κανονικότητα, «θρέφεται από την πόλωση ενώ η ελληνική κοινωνία θέλει σταθερότητα και εμπιστοσύνη, θέλει κάποιον με σχέδιο και όραμα».

«Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρει τους πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα και η οικονομική πραγματικότητα παραμένει ζοφερή η αναβάθμιση από την Moody΄s», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ότι θα κάνει σταυροφορία για να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας και σημείωσε ότι θα εξισορροπήσει τη μείωση των εσόδων από τις στοχευμένες περικοπές δαπανών. Επανέλαβε δε ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

«Εμείς θα φέρουμε δουλειές, θα φέρουμε επενδύσεις. Οι επενδυτές θα βρουν ένα σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο που θα μειώνει σταδιακά τους φόρους, ένα αδειοδοτικό περιβάλλον που θα μειώνει τον χρόνο αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Θα βρουν πολιτικό κλίμα που θα ευνοεί την δημιουργία επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, είπε ότι θα συζητήσει με τους εταίρους για αλλαγές στο πρόγραμμα, αφού όμως πρώτα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και τους πείσει για το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στις προτεραιότητές του, ανέφερε ότι θα είναι η ταχύτατη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Τέλος, δεσμεύτηκε για απόλυτη αξιοκρατία στη στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι εκλέχτηκε από τη βάση του κόμματος, ότι δεν έχει εξαρτήσεις και δεν έχει να εξαργυρώσει κανένα γραμμάτιο και προσέθεσε ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των στελεχών και μίξη παλιών και νέων προσώπων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News