Έτοιμο το Σύμφωνο Ελλάδας & ΠΓΔΜ - Είναι στα χέρια του Τσίπρα

Ελλάδα
Έτοιμο το Σύμφωνο Ελλάδας & ΠΓΔΜ - Είναι στα χέρια του Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως και ο φόβος δεν είναι μόνο για τη στάση της ΠΓΔΜ, αλλά κι για την στάση του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμένου

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια και θα αποτελέσει την συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, για την σύνταξη του διπλωματικού κειμένου απαιτήθηκαν πολλές εργατοώρες, ενώ το πρώτο και τελευταίο λόγο είχε προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί ξανά τα Σκόπια με αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στο μετονομασθέν πλέον αεροδρόμιο.

Το κείμενο πλησιάζει τις 20 σελίδες και αφού λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδοθεί στην άλλη πλευρά για τις δικές της επισημάνσεις. Το περιεχόμενο του συμφώνου δεν αποτελεί παράθεση των ελληνικών θέσεων αλλά έχει λάβει υπόψιν του και τις θέσεις της άλλης πλευράς. Ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές ευαισθησίες είναι ότι υπάρχουν πρόνοιες διευθέτησης για όλα τα ζητήματα και τα απαραίτητα βήματα που συμφωνημένα θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές τόσο τώρα όσο και σε βάθος χρόνου.

Στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας καθώς και η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή, λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και γιατί η παρούσα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα όχι μόνο προχωρά σε κινήσεις καλής θέλησης τόσο με την μετονομασία του αεροδρομίου, της κεντρικής οδικής αρτηρίας αλλά και την απομάκρυνση αγάλματος μορφής του εθνικιστικού χώρου στη γειτονικη χώρα που είχαν χρηματοδοτήσει «Μακεδόνες» του Αιγαίου επί ηγεσίας Γκρουέφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιπρόσθετα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δε σταματά να επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή, παραμένοντας συνεπής σε τροχιά επίλυσης όπως συμφώνησε στη μαραθώνια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως και ο φόβος δεν είναι μόνο για τη στάση της ΠΓΔΜ, αλλά κι για την στάση του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμένου ο οποίος «χτύπησε» μεταμεσονύχτια και από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι όχι μόνο δε θα ψηφίσει αλλά θα κάνει τ απάντα για να μην «παραδοθεί» ο όρος «Μακεδονία».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News