default-image

Ζάεφ: Ναι σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ελλάδα
Ζάεφ: Ναι σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε τη μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου «Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Λεωφόρο Φιλίας» και του αεροδρομίου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ βλέπει θετικά την τοποθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού στο πλαίσιο μίας σύνθετης ονομασίας.

Νωρίτερα την Τρίτη, η κυβέρνηση της ΠΔΓΜ είχε χαρακτηρίσει εφικτή την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται συμβιβασμοί από Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία η οποία «θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών».

Σε ανακοίνωση, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναφέρει πως «στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων, τονίζοντας πως η κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε πλήρως για το ζήτημα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, αφορμή για την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ήταν η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Euronews, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ζάεφ για σιωπή

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη "μακεδονική" κοινή γνώμη;» διερωτήθηκε το VMRO-DPMNE.

Πηγή: mysalonika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News