default-image

Επιβεβαιώνουν την “απραξία” τους για το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Κρήτη
Επιβεβαιώνουν την “απραξία” τους για το νέο Δικαστικό Μέγαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την απραξία αναφορικά με την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, απαντά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 2226/20-12-2017) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «ήδη από το Σεπτέμβριο του 2006, είχε ανακοινωθεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, σύμφωνα με την από 06/09/2006 απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής, από κοινού με αυτό της Πάτρας μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ. Δυστυχώς, όμως, το έργο έχει βαλτώσει. Παράλληλα, το ήδη υπάρχον κτίριο επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αδυνατώντας να στεγάσει τις υπηρεσίες Δικαιοσύνης…».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα: «1. Ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο; 2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης στο υπάρχον δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου;».  

Στην απάντησή του (αρ. πρωτ. Β-3206/31-01-2018) ο Υπουργός κ. Χρ. Σπίρτζης επισυνάπτει το με αρ. πρωτ. Π289/29-12-2017 σχετικό έγγραφο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., στο οποίο αναφέρεται ότι λόγω του ότι «… έκταση ανατολικά του οικοπέδου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ' Εφορεία προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου. …Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα… Συνεπώς επιβάλλεται η αρχαιολογική υπηρεσία να ολοκληρώσει τη διερεύνησή της ώστε να γνωρίζει η «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της μελέτης και του αντίστοιχου προϋπολογισμού». Ωστόσο, στο από 23-05-2017 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του ΥΠΠΟΑ, το οποίο επισυνάπτεται στην ανωτέρω απάντηση αναφέρεται ότι «… η ανέγερση του Μεγάρου έχει εγκριθεί με τα υπ' αρ. πρ. Φ7/15/6718/31-10-2008 και 4858/2609-2008 έγγραφα της ΚΓ ΕΠΚΑ και της 13ης ΕΒΑ αντίστοιχα. Η ΚΓ ΕΠΚΑ έχει συμπεριλάβει τον όρο της παρακολούθησης των εκσκαφών με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με δαπάνη του προϋπολογισμού του έργου… στο ακίνητο η Εφορεία δεν έχει εκτελέσει καμία ανασκαφική έρευνα, δοκιμαστική ή σωστική και δεν έχει προγραμματίσει τέτοια ενέργεια. Κατά συνέπεια δεν εκκρεμεί εκ μέρους της Εφορείας η ολοκλήρωση κάποιας έρευνας στην παρούσα φάση».

Από τα προαναφερόμενα έγγραφα προκύπτει η στασιμότητα και η απραξία της Κυβέρνησης όσον αφορά το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News