default-image

Novartis: Σκάνδαλο "φωτιά" - Ανακοίνωση του τ. Αντιπροέδρου

Ελλάδα
Novartis: Σκάνδαλο "φωτιά" - Ανακοίνωση του τ. Αντιπροέδρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορηματικά αρνείται τα όσα του προσάπτουν σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis Hellas ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας, Κώστας Φρουζής σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρει o πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas:

"Διετέλεσα αντιπρόεδρος της εταιρείας NOVARTIS ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, θυγατρικής της ομώνυμης ελβετικής πολυεθνικής, από το έτος 2007 εως το έτος 2015, οπότε αποχώρησα οικειοθελώς, με καθήκον, κατά κύριο λόγο, την εκπροσώπηση της εταιρείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας επί τρία έτη αντιστοίχως.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ' όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου.

Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Όλα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών Αρχών, από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δεν γνωρίζει την κατηγορία

Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία να λάβω νομίμως γνώση της δικογραφίας, η οποία κατά τρόπο νομικά και ηθικά επιλήψιμο έχει διαρρεύσει, προκειμένου κι εγώ να πληροφορηθώ την εις βάρος μου κατηγορία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει.

Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που ήδη έχω υποστεί από την ανάμειξη του ονόματός μου στην εν λόγω υπόθεση, εις βάρος όλων όσοι, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, συνέβαλαν στην πρόκλησή της.

Κωνσταντίνος Φρουζής"

Στον Άρειο Πάγο βρίσκεται πλέον η δικογραφία

Στον Άρειο Πάγο βρίσκεται πλέον η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που ερευνάται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, υπό την Κρητικιά "αδιάφθορη" Ελένη Τουλουπάκη.

Η Κρητικιά εισαγγελέας Διαφθοράς έχει αντικαταστήσει από πέρυσι την κ. Ελένη Ράικου, μετά την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής εισαγγελέως Διαφθοράς.

Όπως γράψαμε χθες, προαναγγέλλοντας εξελίξεις, το πόρισμα της Κρητικιάς εισαγγελέως Διαφθοράς, με καταγωγή από την Κίσσαμο Χανίων, φέρεται να "καίει" πρώην υπουργούς, εκδότες, επιχειρηματίες, αλλά και διαφημιστές. Να, λοιπόν, που οι πληροφορίες ως προς τις φερόμενες εμπλοκές κορυφαίων πολιτικών προσώπων επιβεβαιώνονται.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φαίνεται, ειδικότερα, να εμπλέκονται στη δικογραφία για την υπόθεση. Δικογραφία, το μέρος της οποίας που πλέον θα διαβιβαστεί στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παραδόθηκε αργά χθες το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων, φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015.

Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, για το οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016, με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές Αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ, όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το "ελληνικό σκέλος" της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για τη φαρμακοβιομηχανία από τις αρμόδιες Αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις Αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας-Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές Αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς, όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Ενημερώθηκε ο Τσίπρας - Στη Βουλή ο φάκελος!

Την δικογραφία παρέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, 05.02.2018, στον Άρειο Πάγο, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και τότε ξεκίνησε ο… πόλεμος!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και μόνο το γεγονός ότι τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών αναφέρονται στην δικογραφία, συνιστά μείζον πολιτικό θέμα. Ωστόσο, επειδή η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχουν δοθεί ακόμη οι απαραίτητες διευκρινίσεις και τα απαραίτητα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία να αποδεικνύουν την εμπλοκή των προσώπων των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο Σταύρος Κοντονής μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή να διαβιβαστεί άμεσα (σ.σ. την Τρίτη, 06.02.2018 κιόλας) η δικογραφία στη Βουλή.

Τα όσα δήλωσε, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης (σ.σ. και ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) εξερχόμενοι της πρωθυπουργικής κατοικίας, ήταν η αφορμή για την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία…

Οργή και υπονοούμενα από τη Νέα Δημοκρατία

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μεθόδευση από την κυβέρνηση, που «προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα».

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Θέμα 10,6».

«Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, εμφανίστηκε επίσης ήσυχος για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Ο κ. Κουτρουμάνης, έκανε επιπλέον λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα».

«Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής», είπε κλείνοντας

Η εμπλοκή του FBI

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News