Ιστορική στιγμή: Στην εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης (live)

Ελλάδα
Ιστορική στιγμή: Στην εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης (live)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης βρέθηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να μιλήσει στους χιλιάδες διαδηλωτές.

Δείτε ζωντανά το συλλαλητήριο της Αθήνας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης είπε από την εξέδρα:

«Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου φασίστες, ναζιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι,

θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου, για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ, για να μην σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξε κυρίαρχε ελληνικέ λαέ.

Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σε ευχαριστώ για αυτό.

Λοιπόν άκουσε. Σήμερα το πρωί, έλαβα μία ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας τη διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα.

Το πνεύμα, ο νους, ανθίζουν με τον Θαλή, τον Θουκυδίδη, τον Πρωταγόρα, τους τραγικούς, την τόλμη του Θεμιστοκλή και του Κολοκοτρώνη.

Φίλοι και φίλες, αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Φλεβάρη 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμείνω πιστός στις ιερές αξίες των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα, μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλους του τις μορφές και προπαντός στην πιο πολύ απατηλή και επικίνδυνη μορφή, την αριστερόστροφη σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτών που είναι θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά επειδή πεθαίνει και το ξέρει και για αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και τώρα που ξεδίπλωσα την ταυτότητά μου προς όλες τις κατευθύνσεις, μπορώ να αρχίσω την ομιλία αγαπητοί μου πατριωτες σε μια δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα νέα αλλά απροσδόκητα για εμάς προβλήματα τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρoς των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του αιγαίου.

Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας μα αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια κολοσσιαία προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων κατά καιρούς υπευθύνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή τη χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας.

Πρέπει κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες που ανέφερα ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο η ακόμη και άδικο να ζητάμε αυτούς να αλλάξουν το όνομά τους που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους και να έχουμε φτάσει σε θλιβερό σημείο που μας θίγει ως λαό να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας.»

Μέχρι αυτή την ώρα πολίτες κάθε ηλικίας συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και στις κεντρικές λεωφόρους γύρω από τη Βουλή.

Γεμάτη κόσμο είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου. «Κοσμοπλημμύρα» γίνεται στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων, στη Μητροπόλεως και την λεωφόρο Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Από τις 12 το μεσημέρι η πλατείας Συντάγματος είχε γεμίσει από πολίτες από όλη τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας για να διατρανώσουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News