"Ξεπαγώνει" ο βρεφονηπιακός για 99 παιδιά στη Φορτέτσα

Κρήτη
"Ξεπαγώνει" ο βρεφονηπιακός για 99 παιδιά στη Φορτέτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης είναι έτοιμος να μπει ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός στο Ηράκλειο, που αναζητά εναγωνίως νέες δομές για τη φιλοξενία νηπίων και ειδικά βρεφών.

Μετά από αρκετή αναμονή, μιας και μιλάμε για ένα έργο που είχε ωριμάσει και προωθήσει σε επίπεδο μελετών η προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη, ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στη δημοπράτηση του έργου ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου (στην περιοχή Μεσαμπελιών - Φορτέτσας).

Ο νέος βρεφονηπιακός αναμένεται να δώσει μεγάλη "ανάσα" για τις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου, καθώς θα εξυπηρετεί 99 παιδιά, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστεί με ειδικά βιοκλιματιστικά χαρακτηριστικά...

Το νερό για το εν λόγω σημαντικό έργο μοιάζει έτοιμο να μπει πλέον στο αυλάκι. Ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε ήδη στην προκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο "Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου, στην περιοχή Ανθέων και Ευμαθίου της πολεοδομικής ενότητας Αγ. Ιωάννη-Μεσαμπελιές-Φορτέτσα, εντός σχεδίου, Ο.Τ. 571".

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του νέου βρεφονηπιακού σταθμού είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η ημερομηνία αποσφράγισης των ηλεκτρονικών προσφορών είναι η 22η Φεβρουαρίου 2018.

Εφόσον ολοκληρωθεί θετικά η δημοπράτηση και προκύψει ανάδοχος, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός, που αναμένουμε εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο.

Θυμίζουμε ότι το έργο είχε προωθήσει και ωριμάσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη και μάλιστα λίγο πριν την παράδοση-παραλαβή της δημαρχίας, και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου 2014, είχαν "πέσει" οι υπογραφές των συμβάσεων για τις μελέτες κατασκευής του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή της Φορτέτσας.

Τις συμβάσεις για τις μελέτες κατασκευής του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Ιλίου, κάτω από τη Φορτέτσα, υπέγραψε στις 2 Ιουλίου 2014 ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις αφορούσαν στις μελέτες: Αρχιτεκτονική, Ειδική Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρομηχανολογική, Γεωτεχνική, Στατική και Φυτοτεχνική, οι οποίες θα είναι έτοιμες σε δύο μήνες.

Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός, που θα ανακουφίσει τις οικογένειες της περιοχής, όπως τόνισε ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου, θα μπορεί να φιλοξενεί 99 παιδιά, θα αποτελείται από τρία επίπεδα και θα διαθέτει δύο εισόδους.

Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν οι αίθουσες για τα νήπια, στον πρώτο όροφο αίθουσες για τα βρέφη, ενώ προβλέπονται και βοηθητικοί χώροι. Η οροφή θα είναι ασκεπής και θα καλύπτεται από πέργκολα, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα φυτευτεί.

Το "πακέτο" των 4 σταθμών: Στο "σκοτάδι" για το βρεφονηπιακό στο "Μητέρα"

Ο εν λόγω βρεφονηπιακός περιλαμβάνεται σε ένα "πακέτο" νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που είχε σχεδιάσει και δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Στο "πακέτο" αυτό περιλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί στο Ατσαλένιο, στην Αγία Αικατερίνη, στη Φορτέτσα και το νέο "Μητέρα" στον Άγιο Ιωάννη.

Οι δύο πρώτοι έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν ήδη (ο ένας ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Κουράκη, ο έτερος επί δημαρχίας Λαμπρινού). Ο τρίτος, επί της Δρακάκη και Ιλίου, φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ για τον 4ο, για το "Μητέρα", μοιάζουν... "άγνωστοι αι βουλαί"...

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Ατσαλένιο, που ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου στη συμβολή των οδών Αλαμάνας (που διανοίχτηκε για το σκοπό αυτό) και Σαββάκη.

Το κτήριο είναι βιοκλιματικό και αντισεισμικό, και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επίσης, το κτήριο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτόνομη ενεργειακή λειτουργία πλέον του 50% των ενεργειακών αναγκών του, ενώ ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα 18 μηνών περίπου.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.281.926.72 ευρώ και καλύφθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηρακλείου. Ο Βρεφονηπιακός στην Αγία Αικατερίνη εγκαινιάστηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2016 από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2012 και συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2013. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Είναι δυναμικότητας 100 παιδιών, εκ των οποίων οι 10 θέσεις είναι για ΑμεΑ και λειτουργεί κανονικά από το ξεκίνημα της σχολικής σεζόν 2016-2017.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News