default-image

HRW: Να μην στέλνονται πρόσφυγες με τη βία πίσω στη Λιβύη

Ελλάδα
HRW: Να μην στέλνονται πρόσφυγες με τη βία πίσω στη Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει, ούτε καν εμμέσως, να στέλνει μετανάστες πίσω στη Λιβύη, όπου αντιμετωπίζονται «με φρικτό» τρόπο, τόνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Κένεθ Ροθ.

Οι σοκαριστικές εικόνες που μετέδωσε το CNN τον Νοέμβριο με την πώληση Αφρικανών σκλάβων που διέμεναν σε καταυλισμό μεταναστών κοντά στην Τρίπολη δεν εξέπληξαν τον 62χρονο Αμερικανό.

«Το HRW το κατήγγειλε ήδη από καιρό: ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στη Λιβύη είναι φρικτός. Λαμβάνουμε ακατάπαυστα μαρτυρίες για αναγκαστική εργασία, σεξουαλική κακοποίηση, βασανιστήρια», σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP από την έδρα του Παρατηρητηρίου στο Παρίσι με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης σήμερα της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης.

«Κανείς δεν θα πρέπει να στέλνεται με τη βία στη Λιβύη σήμερα», υπογράμμισε ο Ροθ.

Τα ευρωπαϊκά πλοία «δεν στέλνουν τους ανθρώπους στη Λιβύη», όμως η ΕΕ και κυρίως η Ιταλία «κάνουν εμμέσως αυτό που δεν μπορούν να κάνουν άμεσα, εκπαιδεύοντας το λιμενικό της Λιβύης το οποίο οδηγεί τους πρόσφυγες» πίσω στη χώρα, καταγγέλλει ο ίδιος.

«Περισσότεροι μετανάστες πεθαίνουν στη Λιβύη απ' ότι στη Μεσόγειο κατά την προσπάθειά τους να τη διασχίσουν», συνεχίζει ο Ροθ, επικαλούμενος τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, «αυτό μας δίνει μια ιδέα της σοβαρότητας της κατάστασης», εκτιμα.

Το 2017 τουλάχιστον 3.116 μετανάστες πέθαναν ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Όμως οι απόπειρες αυτές μειώθηκαν μετά το καλοκαίρι μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ρώμης και των αρχών αλλά και των πολιτοφυλακών της Λιβύης που εμποδίζουν τους μετανάστες να ξεκινήσουν το ταξίδι αυτό.

«Η Ευρώπη έχει ευθύνη να ελέγχει τα σύνορά της, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», όμως «θα πρέπει να προσπαθήσει να περιορίσει την εισροή μεταναστών επενδύοντας οικονομικά στις χώρες τους είτε ενεργώντας κατά των καταπιεστικών καθεστώτων από τα οποία προσπαθούν να γλιτώσουν», τόνισε ο Ροθ, γιος ενός Γερμανού εβραίου που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία.

Το HRW έχτισε την αξιοπιστία του πάνω σε δύο αξίες: «την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα», επισημαίνει ο διευθυντής της υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση δεν έχει διαπράξει ποτέ «σοβαρό λάθος».

«Εφαρμόζουμε τις αρχές αυτές ανεξαρτήτως πολιτικής γραμμής μιας χώρας, αριστερής ή δεξιάς, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις ή οργανώσεις ανταρτών. Δεν τασσόμαστε υπέρ καμίας πλευράς», τονίζει.

Αν και ο Ροθ χαρακτήρισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ «στιγμή απελπισίας», δεν εμφανίζεται πιο επιεικής προς τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θαυμάζω τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως δεν ήταν έτοιμος να πληρώσει το πολιτικό τίμημα του κλεισίματος του Γκουαντάναμο, ούτε να κάνει κάτι για να εμποδίσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράξει μαζικές ωμότητες στη Συρία», καταγγέλλει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News