Νίμιτς: Μη ρεαλιστική η μη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ελλάδα
Νίμιτς: Μη ρεαλιστική η μη χρήση του όρου «Μακεδονία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 7 το απόγευμα, η συνάντηση που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας ανάμεσα στον Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστική μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Όπως είπε, κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων οι οποίες -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- δεν είναι καινούργιες.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση» σημείωσε.

Οι εκτιμήσεις για τις προτάσεις Νίμιτς

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πρόταση στην οποία θα προχωρούσε σήμερα ο Νίμιτς θα αφορούσε μια ονομασία στην οποία θα υπάρχει υπό κάποια μορφή (παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν θα είναι στα ελληνικά ή στα σλαβικά) ο όρος "Μακεδονία" καθώς και ένας προσδιορισμός. Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί χθες, στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, η πρόταση θα είναι νέα και θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", τον οποίο έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω» σημείωσε.

Την αισιοδοξία του κ. Νίμιτς φαίνεται ωστόσο ότι δεν συμμερίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ. Λίγο πριν την συνάντηση στη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ επέμενε στον κίνδυνο η λύση του ζητήματος να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη στιγμή.

«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό» σημείωσε. Την ίδια στιγμή, επέμεινε πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτή θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Συνεχίζεται η κυβερνητική «Βαβέλ»

Εν τω μεταξύ, η κυβερνητική «βαβέλ» για το θέμα καλά κρατεί, καθώς και σήμερα οι πολίτες έγιναν μάρτυρες διαφορετικών και εν πολλοίς εκ διαμέτρου αντίθετων δηλώσεων -αλλά και βολών- από τα στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

O μικρός κυβερνητικός εταίρος φαίνεται να επιμένει στο ότι δεν δέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και δια στόματος Δημήτρη Καμμένου διαμήνυσε: «Εφόσον θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κάνουν αυτοί πίσω και όχι εμείς». «Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι για την Μακεδονία. Δεν κατανοώ γιατί το συζητάμε. Μη σώσει και λυθεί» σημείωσε. Πριν ωστόσο προλάβει να στεγνώσει η δημοσιογραφική μελάνη, η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Βαρεμένο. Σε μια τοποθέτηση που έγινε σε αρκετά υψηλούς τόνους, ο κ. Βαρεμένος ανέφερε:

«Δεν κατανοώ ούτε τη φιλολογία για δημοψήφισμα, ούτε την ακατάσχετη ονοματολογία δίκην πολιτικού τζόγου» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί να το βάλουμε και στο στοίχημα για το ποια θα είναι η νέα ονομασία». Σε μια έμμεση αναφορά, μάλιστα, πιθανότατα με αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Βαρεμένος σημείωσε: «Αν κάποιος νομίζει ότι στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης, πλανάται πλάνην οικτράν».

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης τόνισε ότι περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ δεν απέρριψε τη χρήση του όρου στο νέο όνομα,. Υπενθύμισε δε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Τέλος, σε τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος δεν επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Νίμιτς ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν ουσιαστικά στους πολιτικούς τους προϊσταμένους σε Αθήνα και Σκόπια τις θέσεις του ειδικού απεσταλμένου. Εν συνεχεία θα υπάρξει και άλλο "ραντεβού"  Νίμιτς με Βασιλάκη και Ναουμόφσκι που θα πραγματοποιηθεί είτε στην Ελβετία είτε στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτό παραμένει το εάν θα υπάρξει συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News