Ελλάδα

Εκτός ατζέντας το Μακεδονικό

Σήμερα διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος που θα γίνει λόγος για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης όπως θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Ωστόσο, δε θα υπάρξει καμία επίσημη αναφορά στο «Μακεδονικό». Είναι ένα ζήτημα που η ίδια η κυβέρνηση έχει κρατήσει σιωπηρή στάση το τελευταίο διάστημα, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πίσω από τη στάση του Πάνου Καμμένου, κρύβεται η επιθυμία του να βρίσκεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα και μετά τις ερχόμενες εκλογές όποτε γίνουν.

Ο Πάνος Καμμένος αναδείχθηκε ως ένας πολιτικός που θεωρεί τα εθνικά ζητήματα ως μείζονος σημασίας γεγονότα, γι ' αυτό ο ίδιος θέτει τις κόκκινες γραμμές του και δεν διαπραγματεύεται υποχωρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, κινούνται και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ η στάση τους πρέπει να μεταφραστεί συνδυαστικά με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον κυβερνητικό έταιρο του Αλέξη Τσίπρας να μη διαβαίνει το κατώφλι της Ελληνικής Βουλής. Η επιλογή του κ. Καμμένου, πέρα από τον «πονοκέφαλο» που προκαλεί στον Αλέξη Τσίπρας, είναι μια κίνηση- ματ αφού με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται σ' ένα δεξιό ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοπρόσεκτο σε ποιο βαθμό θα υπάρξει κυβερνητική συνοχή και πως θα κλείσουν τα μέτρα της τελικής περιόδου του προγράμματος.

Σενάρια

Ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ σε μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του πριν λίγες ημέρες, που είπε τα εξής: «Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε καμία περίπτωση, η διαφωνία αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει πολύ διαφορετικές αντιλήψεις σε ζητήματα, όπως: της ιθαγένειας, του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, αλλά και οι τροποποιήσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν είτε με υποχώρηση των θέσεων του ΑΝΕΛ είτε η βοήθεια της αντιπολίτευσης λειτούργησε ευεργετικά.

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν εκφράσει την πεποίθηση πως ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να «ρίξει» την κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να αλιεύσει πολιτικά οφέλη αλλά και να αναδείξει την πατριωτική ρητορική, μιας και φεύγουν σταδιακά «τα συννεφάκια» της οικονομικής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν επιθυμούν την ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να σεβαστούν την επιθυμία της πλειοψηφίας των βουλευτών. Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης ανέφερε πριν λίγες μέρες: «εμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν πως ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ στην ιδεολογική διαφοροποίησή τους ώστε να αποτυπωθεί με τον εμφανή τρόπο το πολιτικό τους στίγμα

Σκληρή κόντρα Καμμένου- Μπακογιάννη

Έντονη αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων και  tweet  "διεξήχθη" την Παρασκευή το βράδυ, μεταξύ του πρόεδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, και της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννης, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» Καμένου στο θέμα της ονομασίας, ενώ από την Κομοτηνή, όπου παραβρέθηκε, χαρακτήρισε γελοίο τον Πάνο Καμμένο

Ο τελευταίος απάντησε μέσω ενός αιχμηρού και οργισμένου tweet, στο οποίο έγραψε:

"Το αρπαχτικό του Χριστοφοράκου κατάλαβε ότι κινδυνεύει να βρει η δικαιοσύνη τα κρυμένα σε βαπόρια από την Περσιά του κουμπάρου και επιτίθεται σε εμένα μήπως και φοβηθώ .... τελείωσες Ντόρα απαξιωμένη και ξηλωμένη από τον ίδιο τον αδελφό σου ψάξε εκεί που έστειλες τον Καραβέλα..."

Σχόλια