Το πρώτο Υπουργικό για το 2018- εκτός ατζέντας το Μακεδονικό

Ελλάδα
Το πρώτο Υπουργικό για το 2018- εκτός ατζέντας το Μακεδονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος, όπου θα γίνει λόγος για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, όπως θα κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή.

Ωστόσο, δε θα υπάρξει καμία επίσημη αναφορά στο "Μακεδονικό".

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έχει κρατήσει σιωπηρή στάση το τελευταίο διάστημα, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πίσω από τη στάση του Πάνου Καμμένου κρύβεται η επιθυμία του να βρίσκεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα και μετά τις ερχόμενες εκλογές, όποτε γίνουν.

Ο Πάνος Καμμένος αναδείχτηκε ως ένας πολιτικός που θεωρεί τα εθνικά ζητήματα ως μείζονος σημασίας γεγονότα, γι' αυτό ο ίδιος θέτει τις "κόκκινες γραμμές" του και δε διαπραγματεύεται υποχωρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ενώ η στάση τους πρέπει να μεταφραστεί συνδυαστικά με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον κυβερνητικό εταίρο τού Αλέξη Τσίπρα να μη διαβαίνει το κατώφλι της Ελληνικής Βουλής. Η επιλογή του κ. Καμμένου, πέρα από τον "πονοκέφαλο" που προκαλεί στον Αλέξη Τσίπρα, είναι μια κίνηση-ματ, αφού με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται σ' ένα δεξιό ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοπρόσεκτο σε ποιο βαθμό θα υπάρξει κυβερνητική συνοχή και πώς θα κλείσουν τα μέτρα της τελικής περιόδου του προγράμματος.

Σενάρια

Ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του πριν λίγες ημέρες, που είπε τα εξής: «Ως αρχηγός κόμματος, η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου "Μακεδονία". Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε καμία περίπτωση, η διαφωνία αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουν εκφράσει πολύ διαφορετικές αντιλήψεις σε ζητήματα όπως η ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, αλλά και οι τροποποιήσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν είτε με υποχώρηση των θέσεων των ΑΝ.ΕΛ., είτε η βοήθεια της αντιπολίτευσης λειτούργησε ευεργετικά.

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν εκφράσει την πεποίθηση πως ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να "ρίξει" την κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να αλιεύσει πολιτικά οφέλη και να αναδείξει την πατριωτική ρητορική, μιας και φεύγουν σταδιακά "τα συννεφάκια" της οικονομικής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι δεν επιθυμούν την ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να σεβαστούν την επιθυμία της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κατσίκης ανέφερε πριν λίγες μέρες: «Eμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας, εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν πως ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ στην ιδεολογική διαφοροποίησή τους, ώστε να αποτυπωθεί με εμφανή τρόπο το πολιτικό τους στίγμα.

Σκληρή κόντρα Καμμένου-Μπακογιάννη

Έντονη αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων και tweets "διεξήχθη" την Παρασκευή το βράδυ μεταξύ του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» Καμμένου στο θέμα της ονομασίας, ενώ από την Κομοτηνή, όπου παραβρέθηκε, χαρακτήρισε «γελοίο» τον Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος απάντησε μέσω ενός αιχμηρού και οργισμένου tweet, όπου μιλά για την πρώην υπουργό με ιδιαίτερα βαρείς εκφράσεις.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News