Ελλάδα

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για το θέμα ονομασίας των Σκοπίων

«Πόλεμος» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση διότι δεν έχει ενιαία θέση στη διαπραγμάτευση και ότι διακινεί ψεύτικα επιχειρήματα προκειμένου να καλύψει την απουσία της ενιαίας κυβερνητικής θέσης.

Η Κουμουνδούρου απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία άφησε να εννοηθεί ότι η γραμμή Μητσοτάκη δεν συμπίπτει με τις απόψεις του πρώην προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά και του νυν αντιπροέδρου Α. Γεωργιάδη. 

Ρήγας: Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τα εθνικά ζητήματα

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή "ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ", όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην πιθανή επίλυση του ζητήματος της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Π. Ρήγας σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταστήσει τη χώρα πυλώνα σταθερότητας, σε μία ευρύτερη περιοχή στην οποία καταγράφονται ανακατατάξεις, εντάσεις και συγκρούσεις. Στα πλαίσια αυτά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι υπάρχει η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση ενός προβλήματος που ακολουθεί τη χωρά εδώ και 25 χρόνια, στη βάση της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, θέση που όπως εξάλλου υπενθύμισε αποτελεί την πάγια και διαχρονική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ (τότε Συνασπισμού). Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η λύση που θα δοθεί δεν πρόκειται να απειλήσει ή να διχάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, σε αντίθεση με τον εσωτερικό διχασμό που είχε προκαλέσει το θέμα στη Νέα Δημοκρατία, όταν πρωτοήλθε στο προσκήνιο.

Τέλος, ο Π. Ρήγας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση με τα εθνικά ζητήματα δεν παίζει, όπως έκανε η ΝΔ το 1992, όταν για δικούς της εσωτερικούς και μικροπολιτικούς λόγους χωρίστηκε σε τρία στρατόπεδα και άφησε το πρόβλημα να υφίσταται για 25 και πλέον χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την κίνηση της Ν.Δ.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαιρετίζει την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για την ονομασία της ΠΓΔΜ και παράλληλα, θέτει το ερώτημα εάν η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκει σύμφωνο και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε δημόσια δήλωση του είχε ζητήσει να μη μετατραπεί η ΝΔ σε "χρήσιμο ηλίθιο" της κυβέρνησης.

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της ΝΔ να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, 'Αδωνη Γεωργιάδη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει για τον κ. Γεωργιάδη ότι «πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε "χρήσιμο ηλίθιο" της κυβέρνησης».

Στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και την προετοιμασία για την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πολιτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας , της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί τη σημασία αυτών των στόχων ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η ΝΔ εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση «σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ εν αναμονή της σύγκλησης της ΚΕ, πιθανότατα στις 19-20 Ιανουαρίου, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Σχόλια