Η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας υποδέχτηκε την Βibliotheca Alexandrina

Ελλάδα
Η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας υποδέχτηκε την Βibliotheca Alexandrina

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 3η Ιανουρίου 2018, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', υποδέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο, τον Διευθυντή της Βibliotheca Alexandrina (Νέα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας) Dr. Mostafa El Feki, συνοδευόμενος από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος και δεκαεπταμελή όμιλο Τομεαρχών, όλων την Τμημάτων της περίφημης Βιβλιοθήκης.

Ο υψηλόβαθμος Διπλωμάτης, Καθηγητής κ.El Feki, με μεγάλη εμπειρία στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Kατά τη συνάντησή τους, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, αναφέρθηκε στους ισχυρότατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο Βιβλιοθήκες, αφού αμφότερες είναι προϊόν της Ελληνικής σκέψης και παιδείας.

Ως γνωστόν, κατά την Ελληνιστική περίοδο, ίδρυσε την περίφημη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α΄ (Σωτήρα), ο μαθητής του Αριστοτέλη και φιλόσοφος, Δημήτριος ο Φαληρεύς.

Η δε Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, ακολουθώντας την τύχη του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην ιστορική πορεία του στο διάβα του χρόνου, έχει πρωτοχριστιανικές ρίζες και αποτελεί πιθανόν προέκταση της αρχαίας, πλούσιας και ξακουστής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Διευθυντής, παρέδωσε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, δύο ακόμη συντηρημένα και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, του 17ου αιώνος, τα οποία αποκαταστάθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος Συντήρησης Χειρογράφων, της Νέας Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

Η συντήρηση των χειρογράφων πραγματοποιείται με την ευγενή χορηγία του «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη», συμβάλλοντας καθοριστικά στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί η σπουδαία συμβολή στην όλη προσπάθεια, του Διευθυντή του «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη» στην Κύπρο, Βυζαντινολόγου Καθηγητή κ.Χαράλαμπου Μπακιρτζή.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News