default-image

Παραμένουν οι ελλείψεις στα σχολεία του Γαράζου

Κρήτη
Παραμένουν οι ελλείψεις στα σχολεία του Γαράζου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα παιδιά του πάνω και κάτω Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνου δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουν την ίδια αξία με τα παιδιά της πόλης».

Με αυτές τις προτάσεις θέλουν ο Σύλλογος Καθηγητών του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαράζου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι μαθητές των σχολείων αυτών, στις επιστολές διαμαρτυρίας που στέλνουν στους εξής αρμόδιους φορείς: ΚΥΣΔΕ, ΟΛΜΕ, Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΥΠΕΘ, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, ΔΔΕ Ρεθύμνου και ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, περιμένοντας τις θετικές τους ενέργειες.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαράζου, η έλλειψη καθηγητών στο Γυμνάσιο Γαράζου «δείχνει ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από την Πολιτεία. Τα προβλήματα που δημιουργούνται και χειροτερεύουν τα τελευταία τρία χρόνια από την καθυστέρηση τοποθέτησης καθηγητών είναι πολλά. Το σχολείο τη φετινή σχολική χρονιά 2017-18 από τις 11 Σεπτεμβρίου και για τουλάχιστον ενάμιση μήνα λειτούργησε με δίωρα και τρίωρα».

Μετά από διαμαρτυρία των γονέων και κηδεμόνων στη ΔΔΕ Ρεθύμνου, όπως λένε, ήρθαν προσωρινά μαθηματικός και φυσικός, οι οποίοι στα μέσα Νοεμβρίου αντικαταστάθηκαν πάλι από αναπληρωτές.

Την ίδια περίοδο τοποθετήθηκαν και οι καθηγητές του τμήματος ένταξης. Επίσης, όπως σημειώνουν, «στο τέλος Δεκεμβρίου τα παιδιά μας απέκτησαν καθηγητές Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας και Θρησκευμάτων. Πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες από τις ειδικότητες αυτές δεν υπήρχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει έρθει ακόμη τη σχολική χρονιά 2017-18 καθηγητής Αγγλικών (σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν φροντιστήρια αγγλικής γλώσσας στο Γαράζο, ούτε στα γύρω χωριά)».

Έχουν "παγώσει" οι διορισμοί

Την ίδια ώρα, οι καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου, με λύπη τους, όπως λένε, «μάθαμε, παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες και τις τελευταίες προτάσεις του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου, ότι στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, το σχολείο μας παραμένει στο υπάρχον καθεστώς των 6 μονάδων.

Επειδή η πρόταση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου ήταν η αύξηση των μορίων σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού, πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή, ιδίως σε κάποιον που δεν έχει σχέση με την περιοχή, η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περιοχής και δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα επιχειρήματα για την προς τα πάνω αναμοριοδότηση των σχολείων της περιοχής (Γυμνάσιο και ΕΠΑ.Λ. Γαράζου).

Παρότι, μελετώντας κάποιος την πρόταση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου, έστω και βιαστικά, είναι προφανές ότι τα σχολεία του Γαράζου και των Ανωγείων ήταν τα μόνα στο νομό που προτάθηκαν για αύξηση τριών μορίων από την υφιστάμενη μοριοδότηση, όλα τα υπόλοιπα σχολεία προτάθηκαν για μικρότερη αύξηση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα συγκεκριμένα σχολεία είχαν τη δυσχερέστερη μέχρι στιγμής μοριοδότηση σε σχέση με όλα τα άλλα σχολεία του νομού».

Αυτή τη στιγμή, στο σχολείο φοιτούν κορίτσια που είναι ήδη αρραβωνιασμένα, παντρεμένα, ή που εγκυμονούν, μαθήτριες που, αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο σχολείο, θα παρατούσαν το σχολείο καθώς θα έπρεπε να διανύσουν τουλάχιστον 50 λεπτά απόσταση για να προσεγγίσουν το κοντινότερο ΕΠΑ.Λ. της πόλης (και άλλα τόσα για την επιστροφή).

Με το "πάγωμα" των διορισμών από την αρχή της κρίσης και την πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο, καθώς οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται δεν επιλέγουν το σχολείο για την τοποθέτησή τους.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέτος "χάσαμε" 8 μαθητές της περσινής Α' Λυκείου (11 συνολικά μαθητές), καθώς μετά από 1 μήνα στο σχολείο τα μαθήματα που διδάσκονταν (στο σχολείο) ήταν Πληροφορική και Γυμναστική! Έτσι, η φετινή Β' Λυκείου είναι μόλις τρεις μαθητές», σημειώνουν στην επιστολή τους οι καθηγητές.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει το σχολείο σε μαρασμό, καθώς το μαθητικό δυναμικό ολοένα και συρρικνώνεται. Για το λόγο αυτό, γονείς και καθηγητές παρακαλούν τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν σοβαρά τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς στην ουσία, όπως υπογραμμίζουν, κρίνεται το αν θα κλείσουν δύο σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο Γαράζου) και κατ' επέκταση το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής.

Τα αιτήματα: Τι ζητούν οι γονείς

Οι ελλείψεις και οι συνεχόμενες αλλαγές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά τους, όπως προβλήματα ασφάλειας και προβλήματα στη μόρφωσή τους, όπως τονίζουν οι γονείς, που ζητούν: «Να μην αναγκάζονται τα παιδιά τους να φεύγουν από την περιοχή και να ψάχνουν αυτά που δικαιούνται σε άλλα σχολεία, διανύοντας μεγάλη απόσταση. Να δοθούν κίνητρα στους καθηγητές για να επιλέγουν το Γυμνάσιο Γαράζου. Να μοριοδοτηθεί, έτσι ώστε να έχουν τα παιδιά μας καθηγητές από την αρχή του σχολικού έτους».

Αν δε γίνουν τα παραπάνω, φοβούνται, όπως λένε, πως το Γυμνάσιο αλλά και το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου θα κλείσουν σύντομα, καθώς το σχολείο χάνει πολύ γρήγορα τους μαθητές του, πράγμα που θα κάνει ζημιά στην ευρύτερη περιοχή.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News