Ελλάδα

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες, χρέωση 3 λεπτά συν ΦΠΑ

Σταματάει, όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 η δωρεάν διάθεση των λεπτών πλαστικών σακουλών από τα σούπερ-μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα και θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος αγοράς, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα είναι 0,03 ευρώ για το 2018 και 0,07 ευρώ για το 2019.

Με έναν κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου και σε συνεργασία με τους Δήμους-μέλη του, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ρίχνεται στη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα, ο ΕΣΔΑΚ προχώρησε στην παραγωγή 11.500 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, ιδιαίτερα ανθεκτικών και καλαίσθητων, τις οποίες και θα διαθέσει δωρεάν, σε συνεργασία με τους 17 Δήμους-μέλη του, στους πολίτες.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν το πρώτο 2μηνο του 2018 και θα περιλαμβάνουν ενέργειες ενημέρωσης και διανομής, με στόχο να φτάσει σε όλους το μήνυμα ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες είναι επικίνδυνες, αφού η διάσπασή τους σε πολύ μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά, καθιστά την απομάκρυνσή τους από το θαλάσσιο περιβάλλον σχεδόν αδύνατη.

Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι η πλαστική σακούλα χρειάζεται 1 δευτερόλεπτο να παραχθεί, 20 λεπτά κατά μέσο όρο να χρησιμοποιηθεί και προκαλεί μόλυνση για περισσότερο από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί, ενώ στη χώρα μας, κατά το 2015, κάθε πολίτης κατανάλωσε κατά μέσο όρο 300 περίπου σακούλες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κατανάλωση ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια τεμάχια!

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρόκειται για μια απαραίτητη και αναγκαία αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες, όχι μόνο για να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και για να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΕΣΔΑΚ προτίθεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης και να ενισχύσει τις δράσεις των Δήμων-μελών του, καθώς και όλων των φορέων προς αυτήν την κατεύθυνση, και ευελπιστώ ότι θα καταγράψουμε θετικά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στον ΕΣΔΑΚ για την πολύ καλή δουλειά που έχουν πραγματοποιήσει και να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τσάντα, να τη βάλουν στην καθημερινότητά τους και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία της κοινής προσπάθειας».

Ναι μεν, αλλά...

Τι λένε οι καταναλωτές

«Είμαστε θετικοί σε ό,τι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που ζούμε, δεν επιθυμούμε μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή της γύρω από το θέμα η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτη Ιωάννα Μελάκη.

Αν και, όπως είπε, ήδη κάποιες αλυσίδες καταστημάτων εφαρμόζουν την πολιτική αυτή και γίνονται δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για την αλλαγή αυτή, η Ένωση «λέει "όχι" στο πλαστικό και "ναι" σε ό,τι πιο οικολογικό».

Όμως, όπως πρόσθεσε η κ. Μελάκη, ο ΦΠΑ για τις καθημερινές αγορές του καταναλωτή είναι πολύ μεγάλος και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση σε βάρος του. Η ίδια σημείωσε ότι «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο υλικό στις σακούλες και να μην τιμωρείται ο καταναλωτής με αυτόν τον τρόπο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου στην καθημερινότητα του Έλληνα, αλλά πάνω απ' όλα στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού στόχος είναι η μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας που, όπως έχει διαπιστωθεί, κρίνεται βλαβερή για το περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια