default-image

Σώθηκε ο γύρος! Δε θα απαγορευτεί στην Ευρώπη

Ελλάδα
Σώθηκε ο γύρος! Δε θα απαγορευτεί στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώθηκε ο γύρος και το κεμπάπ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.

Αν και για μόνο 3 ψήφους, οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να θέσουν «εκτός νόμου» το πρόσθετο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διατήρηση της γεύσης και της υγρασίας του κρέατος.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος). Για την ιστορία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να επιτραπεί η χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας, για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; ΤΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΘΑ ΕΧΕΙ;

Αυτή η χημική ουσία θεωρητικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται, αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται. Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπονται σε ορισμένα είδη λουκάνικων. Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων (για 3 ψήφους).

Το ψήφισμα καλούσε την ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ  αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.

Πως τοποθετήθηκαν οι πολιτικές ομάδες

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να προκαλούν βλάβες στα οστά. Επισήμαναν επίσης ότι δεν επιτρέπεται γενικά η χρήση τους σε κρέατα. «Εκτός και αν αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα πρόσθετα φωσφορικά άλατα δεν είναι επιβλαβή, η χρήση τους σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να επανεξεταστεί αμέσως από την Επιτροπή», τόνισε ο Μπαρτ Στάες, ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων που εισηγήθηκε την απαγόρευση.

Οι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισαν την πρόταση του συναδέλφου τους, με ψήφους 373 έναντι 272 κατά. Όμως για να μπλοκάρουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 376 ψήφοι.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι αν απαγορευτεί η χρήση φωσφορικών αλάτων μπορεί να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη - περισσότερες από τις μισές στη Γερμανία. Υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

«Σώσαμε το κεμπάπ σας. Παρακαλούμε», έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News