default-image

Όλα έτοιμα για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ελλάδα
Όλα έτοιμα για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του 11ου Συνεδρίου Αρχών της. Το "στοίχημα" για τη Ν.Δ. είναι η άψογη διεξαγωγή του Συνεδρίου και η εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων, καθώς θα τεθεί το πλαίσιο για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Για να γίνουν όλα όπως πρέπει, άπαντες προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει το σύνθημα για την πολιτική επανεκκίνηση της κεντροδεξιάς παράταξης. Το συνέδριο θα αποτελέσει την ολοκλήρωση των προσπαθειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2016 μίλησε για ανασυγκρότηση και διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, ώστε να επανεκκινήσει την οικονομία.

Οι πολιτικές προτάσεις και οι ιδέες, όπως θα παρουσιαστούν, αποτελούν ένα προϊόν διαλόγου μεταξύ κοινωνίας των πολιτών και ειδικών.

Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς την κοινωνία, πως η επόμενη μέρα βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυβερνητική επαγρύπνηση.

Η επόμενη μέρα είναι σημαντική για τη μεγάλη κοινωνική παράταξη, κάτι που άπαντες το γνωρίζουν, και γι' αυτό έχουν συσπειρώσει τις δυνάμεις τους για το μέγιστο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως η εκλογική μάχη θα κριθεί από τις ψήφους της μεσαίας τάξης, των αδύναμων οικονομικά, αλλά και της νεολαίας. Γι' αυτό το λόγο δε θα προκαλέσει εντύπωση αν ιστορικά στελέχη της παράταξης, τις επόμενες μέρες, προσδιορίσουν τη Νέα Δημοκρατία, σε μια απόπειρα προσέλκυσης ψηφοφόρων, ως το κόμμα όλων των Ελλήνων και όλων των κοινωνικών ομάδων, των φτωχών και της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα, το συνέδριο θα σηματοδοτήσει και την εκλογική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία επανειλημμένα έχει τονίσει μέσα από δημόσιες και κομματικές τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι φανερό πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αλλάξει τις ισορροπίες και έχει δημιουργήσει ένα πιο "μεταρρυθμιστικό" προφίλ. Το Συνέδριο ουσιαστικά θα αποτελέσει και μια αξιολόγηση των προσπαθειών του Κ. Μητσοτάκη στον ενδοπαραταξιακό διάλογο, καθώς και μια απόπειρα να πείσουν τους συνέδρους πως το σενάριο των εκλογών είναι πιο πιθανό από ποτέ, ιδιαιτέρως μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος και τη διάψευση των υποσχέσεων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυλώνες του Συνεδρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως η πολιτική αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας θα επέλθει μέσω ενός ζωντανού διαλόγου, ο οποίος θα θίξει όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Βαρύτητα, ωστόσο, θα δοθεί στο εργασιακό καθεστώς, στη νέα γενιά και στην οικονομία.

Σε επίπεδο εργασίας, το κέντρο βάρους θα δοθεί στη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Η σημερινή υπερφορολόγηση, σύμφωνα με τις προτάσεις που θέτει η Ν.Δ., θα αντικατασταθεί από την οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, σε βάθος διετίας. Αναμένεται, επίσης, να προταθεί διαμόρφωση "Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων", που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζόμενους και την εργατική νομοθεσία.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και στη νέα γενιά και στην παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει πως η νέα γενιά είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, όπως την οραματίζεται, και πως η εμπιστοσύνη της νέας γενιάς θα επέλθει μέσω ευνοϊκών προτάσεων-πολιτικών για την ίδια. Είναι, άλλωστε, ο βασικός πυλώνας του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα. Οι εκ του βήματος ομιλούντες θα θίξουν την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού μοντέλου της σημερινής κυβέρνησης για το άσυλο. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση πως σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών, η Κεντροδεξιά παράταξη θα εγγυηθεί τη σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά 4-6 ετών, την επέκταση του θεσμού του Πρότυπου-Πειραματικού Σχολείου στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την κατάργηση των νόμων των κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, και την ανάγκη αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα ενισχύσει την ποιότητα εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Ουσιαστικά, το Συνέδριο επιδιώκει μια προσπάθεια εξωστρέφειας προς την κοινωνία. Είναι το τέλος μιας διαδρομής, που είχε ως σημείο αφετηρίας την παρουσίαση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας σε προγραμματικό επίπεδο και εν συνεχεία τη ζύμωσή τους μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με επιστήμονες και μέλη της κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις (πλην της Χρυσής Αυγής), για να χαιρετίσουν το κομματικό της συνέδριο. Ωστόσο, κάλεσμα για χαιρετισμό έχει απευθύνει η Νέα Δημοκρατία και σε πολιτικούς φορείς στο εξωτερικό. Έτσι, θεωρείται δεδομένη η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος πιθανόν να αναφερθεί στην έξοδο της Κύπρου από τις συνταγές λιτότητας και την ανάγκη απομίμησης του μοντέλου από την Ελλάδα. Στο συνέδριο της Ν.Δ. θα παρευρεθεί και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός Αντόνιο Λόπεθ Ιστουρίθ. Δυναμικό "παρών" θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Περί διοργάνωσης

Άνω των 3.000 ατόμων θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, όντες οι ίδιοι που συμμετείχαν στο προηγούμενο καταστατικό συνέδριο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο "Metropolitan Expo" στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", και είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ύστερα από 7 προσυνέδρια και 2 ημερίδες.

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία των εργασιών έχουν οι Γραμματείες και οι τομεάρχες του κόμματος, αλλά και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης. Γραμματέας προγράμματος ορίστηκε ο κ. Γ. Στεργίου, ενώ γραμματέας του Οργανωτικού είναι ο κ. Στ. Κονταδάκης. Επιβλέπων και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Λ. Αυγενάκης : «Ο λόγος στην κοινωνία»

Βασικός συντελεστής των εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Ηρακλειώτης βουλευτής και γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Έχοντας επωμιστεί μεγάλο βάρος της διοργάνωσης, ο κ. Αυγενάκης μίλησε στη "Νέα Κρήτη" για το συνέδριο:

«Η Ν.Δ. μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία για το 11ο Τακτικό Συνέδριο, ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα επικυρώσει τους βασικούς άξονες του προγραμματικού λόγου του κόμματός μας, του κυβερνητικού πλαισίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα κληθούμε πολύ σύντομα να υλοποιήσουμε.

Είναι στην ουσία η κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν ενάμιση χρόνο, συνέχισε με ένα μεγάλο οδοιπορικό σε όλη τη χώρα, με την οραματική - και συνάμα με προσωπικό στίγμα - ομιλία του προέδρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά από επτά προσυνεδριακούς σταθμούς και δύο προσυνεδριακές ημερίδες, και ολοκληρώνεται με το 11ο Συνέδριό μας στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έδωσε το λόγο στην κοινωνία. Άνοιξε τις πόρτες της και συνδιαλέχθηκε με ειλικρίνεια και ευθύτητα με χιλιάδες συμπολίτες μας. Γι' αυτό το κυβερνητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο πρόεδρός μας και θα εγκριθεί από τους 3.500 συνέδρους είναι βγαλμένο από την κοινωνία για να στεγάσει τα όνειρα όλων των Ελλήνων και είμαστε πανέτοιμοι να το εφαρμόσουμε!».

Ρεπορταζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News