default-image

Θετικό «πρόσημο» στο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν

Ελλάδα
Θετικό «πρόσημο» στο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, αρκεί να έχουμε την θέληση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, που πραγματοποιείται 65 ολόκληρα χρόνια μετά από την προηγούμενη, να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και στην προοπτική των Λαών μας, γιατί -όπως σημείωσε- έχουμε όχι μόνο την βούληση αλλά και το ιστορικό παρελθόν, το οποίο μπορεί να μας διδάξει.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι στο χέρι μας να αποτελέσει αυτή η επίσκεψη αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και συγχρόνως τη βούληση να προχωρήσουν και να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και κυρίως εμπιστοσύνης. Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτή την εποχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πάνω σε αυτά, που φαινομενικά μας διχάζουν μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας και προσθέτοντας ότι οι Λαοί μας σε αυτή την δύσκολη εποχή έχουν περάσει πολλά, ιδίως από έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του, τις ζούμε καθημερινά.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Πρόεδρος προσθέτοντας «γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί, είναι το μέλλον του Τουρκικού Κράτους και ιδίως, του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να αποκτήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάλεσε και την Τουρκική πλευρά να επιδείξει την βούληση που χρειάζεται για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και κατέληξε με μια ευχή προς τον Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την αντιφώνησή του ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική ανοικοδόμηση του μέλλοντος με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ευρύτερη περιοχή.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά πεδία, αναφέροντας την Οικονομία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, στάθηκε ιδιαίτερα στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν.

Στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε πολύτιμη την στήριξη της Ελλάδας και ευχαρίστησε γι' αυτό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του κ. Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την σύζυγό του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε στις συνομιλίες, αρκετά μέλη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News