Ελλάδα

Ξεκίνησε το Eurogroup - Πρώτο θέμα... η Ελλάδα

Ξεκίνησε το Eurogroup σήμερα, Δευτέρα, με πρώτο θέμα την Ελλάδα και την ενημέρωση από τους θεσμούς για την συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο.

Παρόλο που όλα τα προαπαιτούμενα έχουν συμφωνηθεί και o πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για μία «εξαιρετική» ολοκλήρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια, οι υπουργοί οικονομικών της Σλοβακίας, Ισπανίας και Ιταλίας αναμένονται να εκφράσουν την απογοήτευση αλλά και τον εκνευρισμό τους για την ποινική δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν να αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Για την εκταμίευση χρειάζεται απόφαση όλων των υπουργών οικονομικών για αυτό και είναι σημαντικό το θέμα να έχει λυθεί.

«Στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσω τους υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», είπε ο Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα από την Βουλή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να γίνει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup.

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης καθώς πρέπει να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής του  Δεκεμβρίου όπου αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών ενώ τέλος θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Εurogroup.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

Ο βασικός υποψήφιος που πολλοί λένε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος είναι ο 50χρονος Μάριο Σεντένο, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, που παρόλο που εκπροσωπεί μια χώρα του Νότου που βγήκε από τα μνημόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει υπό την υπουργία του μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει - ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».

Ο άλλος υπουργός Οικονομικών που ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα είναι ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ. Γνωστός στη χώρα μας για τις καυστικές δηλώσεις και την κριτική στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων του 2015, θεωρείται από τους σκληρούς του Eurogroup. Υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας, μερικές φορές με περισσότερο ζήλο ακόμα και από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι πιθανόν να έχει τη στήριξη των κεντροδεξιών υπουργών.

Λιγότερα δημοφιλής είναι ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένια είναι από τους υπουργούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup. Φιλελεύθερος και από τους πλέον αγαπητούς του Eurogroup, με τους Γερμανούς αλλά και τους Νότιους να μην προβάλλουν αντίσταση στην υποψηφιότητά του.

Τέλος, η μόνη γυναίκα υποψήφια είναι η 36χρονη Λετονή, πρωταθλήτρια στο σκάκι, Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα από το κόμμα των Πρασίνων. Η υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της χώρας της στο ευρώ, κάτι που μπορεί να αναφερθεί ως αρνητικό για την υποψηφιότητά της κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια