default-image

Στους 16 οι νεκροί - Δεσμεύσεις Τσίπρας για τους πληγέντες

Ελλάδα
Στους 16 οι νεκροί - Δεσμεύσεις Τσίπρας για τους πληγέντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πληγές της εξακολουθεί να μετρά η χώρα από το πέρασμα της «Ευρυδίκης». Ένας ακόμη νεκρός εντοπίστηκε σήμερα στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στη Νέα Πέραμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της θεομηνίας στους 16, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες, όσο για τις ζημιές ανυπολόγιστες.  

Πιο αναλυτικά 16 είναι οι νεκροί μέχρι τώρα - πέντε γυναίκες και 11 άνδρες - και 23 τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι 11 από τους τραυματίες έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 - επτά γυναίκες και πέντε άνδρες - κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Ωστόσο αγνοούνται ακόμα τέσσερις άνθρωποι.

Ο Τσίπρας στη Μάνδρα

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους κατοίκους της Μάνδρας που επλήγησαν από την καταστροφική καταιγίδα.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα».

Μετά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Βοήθεια στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής

Περισσότερους από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κ.λπ.), μερίδες έτοιμου φαγητού, είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τριάντα κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό, απέστειλε σήμερα στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Αθηναίων.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών που ζουν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή, αλλά και στις δημοτικές αρχές που υπερβαίνουν εαυτούς για να την αντιμετωπίσουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Η Ρωσία εκφράζει συλλυπητήρια

Ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Βλαντίμιρ Πουτσκόφ έστειλε στο Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη τηλεγράφημα, μέσω του οποίου εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της θεομηνίας και δηλώνει ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια που θα συμβάλλει στην εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ελλάδα.

«Εξ ονόματος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Σας εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Ενημερώστε μας, για το αν οι δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας μπορούν να φανούν χρήσιμα στην Ελληνική Δημοκρατία στην προσπάθεια που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης», αναφέρει το τηλεγράφημα που κοινοποίησε το γραφείο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Μήνυμα συμπαράστασης από την Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χακάν Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, εξέφρασε τόσο τη συμπάθειά του για τη δοκιμασία που περνά τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αττική εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο και τη λύπη του για τα θύματα. Ακόμη, δήλωσε την πρόθεση της Τουρκίας να συνδράμει την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπισθούν οι αγνοούμενοι και να αναρρώσουν οι τραυματίες. Ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη φροντίδα όσων οι κατοικίες έχουν υποστεί φθορές.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους από ενδεχόμενη συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, ανέφερε πως ήδη επιχειρείται η καταγραφή τους, ώστε χωρίς καθυστέρηση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News