default-image

Αβραμόπουλος: Σήμερα τιμούμε αυτούς που έσωσαν ζωές

Ελλάδα
Αβραμόπουλος: Σήμερα τιμούμε αυτούς που έσωσαν ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έλληνες ναυτικοί που πήγαιναν κόντρα στη μοίρα τους, σε αλλοτινούς καιρούς, ξανοίχτηκαν στον κόσμο, πέρα και πάνω από σύνορα, για να διαπρέψουν, να διακριθούν και να ξεχωρίσουν μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του κόσμου τη σημαία της πατρίδας μας», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της βράβευσής του από το International Propeller Club of Piraeus, Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2017.

Ειδικότερα ο κ. Αβραμόπουλος, στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι το 2014, όταν μου ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ ότι αναλαμβάνω το χαρτοφυλάκιο αυτό, με αρμοδιότητα και ευθύνη τόσο τη μετανάστευση όσο και την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης, ούτε κι εγώ μπορούσα να φανταστώ ότι, σε ένα χρονικό διάστημα μόλις πέντε μηνών, αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα θα ήταν στην κορυφή, όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας ατζέντας.

Όλον αυτόν τον καιρό δουλέψαμε εντατικά, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που δεν υπήρχαν πριν. Τόσο η Ευρώπη όσο και τα κράτη μέλη δεν ήταν προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

Σήμερα, σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δυόμιση-τρία χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, πρώτα απ' όλα, η συνεργασία αυτή απέδωσε, και δεύτερον, και σημαντικότερο για μένα, ότι οι κάτοικοι των νησιών, οι κάτοικοι των χωρών που δέχθηκαν τα πρώτα προσφυγικά ρεύματα απέδειξαν και ανέδειξαν την ανθρωπιά και την ευαισθησία τους. Και, αν σήμερα, ως προς κάτι έχει αξία αυτή η τιμή στο πρόσωπό μου, είναι γιατί αναφέρεται ακριβώς σε αυτό που έστειλαν ως μήνυμα οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών και των άλλων περιοχών της Ευρώπης. Ένα μήνυμα πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Και θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς τη μεγάλη οικογένεια της ελληνικής θάλασσας. Ως Έλληνας πολίτης αισθάνομαι υπερήφανος γιατί είναι η ελληνική ναυτοσύνη που έχει μέσα στη συνείδησή της την ανθρωπιά και την ευαισθησία, για την οποία μίλησα πρωτύτερα. Σήμερα τιμούμε αυτούς που έσωσαν ζωές, αλλά αξίζει μια αναφορά μνήμης και τιμής στις ζωές που χάθηκαν. Στους Έλληνες ναυτικούς που για χιλιάδες χρόνια τώρα διασχίζουν τις θάλασσες και που, ακόμα και στους καιρούς μας, πολλοί δεν γύρισαν στο σπίτι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Έλληνας ναυτικός, σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει αυτό στο οποίο αναφέρθηκα πρωτύτερα, την ανθρωπιά και την ευαισθησία του.

Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω τον σημαντικό ρόλο και τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίον έχουν αναλάβει τη μεγάλη τους αποστολή οι γυναίκες και οι άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής, του ελληνικού λιμενικού σώματος και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που καθημερινά σώζουν ζωές εκθέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή. Βασική προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης είναι πως θα σωθούν περισσότεροι άνθρωποι. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί χιλιάδες θάνατοι στη Μεσόγειο. Οι λόγοι που προκάλεσαν αυτή τη φυγή από αυτό το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία ως την Ουκρανία, είναι γνωστοί. Οι ατυχείς αυτοί άνθρωποι επέλεξαν έναν δύσκολο δρόμο, καταλήγοντας, πολλοί από αυτούς, στα χέρια αδίστακτων διακινητών, για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει επιδείξει ευαισθησία και ανθρωπιά. Στην πρώτη γραμμή, φυσικά, τα νησιά μας, οι δήμαρχοι των οποίων βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας.

Αγαπητέ μου Γιώργο, σε συγχαίρω για την πρωτοβουλία που πήρες εξ ονόματος του Propeller Club, αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού για την ελληνική ναυτιλία, αλλά και για την παγκόσμια κοινωνία, που περιποιεί μεγάλη τιμή και σε σένα και στους συνεργάτες σου. Έχετε στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην ανθρωπότητα ολόκληρη, ότι αυτή η χώρα, που δοκιμάζεται από τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά και την ευαισθησία της.

Σήμερα, η Ευρώπη είναι καλύτερα οργανωμένη. Όλον αυτόν τον καιρό εργαζόμαστε για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες της Ευρώπης, αλλά και για εκείνους που επιλέγουν να πάνε κόντρα σε ταραγμένες θάλασσες, που διαφεύγουν από πολέμους και δικτατορίες, για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Υπάρχουν πλέον η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση και η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια, όπως και η ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή, ένα από τα προσωπικά μου στοιχήματα όταν ξεκινήσαμε και στην οποία συμμετέχει ενεργά και το ελληνικό λιμενικό σώμα. Πάνω από 1300 στελέχη αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ευρώπης, προστατεύοντάς τα.

Είναι η στιγμή, κάτω από την πίεση αυτής της κρίσης, να αποδείξει η Ευρώπη ότι όχι μόνο διαπνέεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, αλλά και ότι μπορεί να δώσει ευρωπαϊκές απαντήσεις σε μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Είπα πρωτύτερα πως αυτό το ζήτημα δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό, ούτε περιφερειακό. Είναι παγκόσμιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα. Αν θα χαρακτηριστεί ως κάτι η εποχή μας από τον ιστορικό του μέλλοντος, θα είναι ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Σήμερα, περίπου 75 εκ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες και 250 εκ. είναι μετανάστες που ακόμα δεν έχουν βρει νόμιμους δρόμους προς την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη για την παγκόσμια κοινότητα, όπως και για την Ευρώπη.

Συνεπώς, θα ήθελα να δώσω, με τη σειρά μου, αυτό το βραβείο σε όσους δίνουν καθημερινά, στο μέτωπο, μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Ευχαριστώ  για αυτή την ιδιαίτερη τιμή, αλλά και για τη χαρά να βρεθώ μετά από τρία χρόνια στην αγκαλιά αυτής της μεγάλης οικογένειας της ελληνικής ναυτοσύνης, η οποία ήταν εκείνη που άνοιξε τον δρόμο για να πέσουν τα σύνορα στον κόσμο. Ακόμα και αυτή η έννοια της παγκοσμιοποίησης είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, χάρη στους ανθρώπους της ελληνικής θάλασσας. Έλληνες ναυτικοί που πήγαιναν κόντρα στη μοίρα τους, σε αλλοτινούς καιρούς, ξανοίχτηκαν στον κόσμο, πέρα και πάνω από σύνορα, για να διαπρέψουν, να διακριθούν και να ξεχωρίσουν μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του κόσμου τη σημαία της πατρίδας μας και ένα διαρκές μήνυμα συνύπαρξης και ανθρωπιάς.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους αυτό το αίσθημα σεβασμού και αναγνώρισης για τη μεγάλη τους συμβολή στο ανθρωπιστικό τους έργο διάσωσης στην θάλασσα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News