default-image

Προκλητική η Άγκυρα με υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια

Ελλάδα
Προκλητική η Άγκυρα με υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμακώνει η Άγκυρα την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, μετά την αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε για την κοινή άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου νότια της Ρόδου, στην οποία χαρακτηρίζει την άσκηση ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο».

Μετά το ανακοινωθέν του τούρκικου ΥΠΕΞ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου AB-412 πραγματοποίησε δύο υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια το πρωί της Παρασκευής, με την πρώτη να σημειώνεται σε χαμηλό ύψος περίπου 30 μέτρων στις 7:59, ενώ η δεύτερη στις 09:46 στα 250 μέτρα.

Παράλληλα, κοντά στα Ίμια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλολίμνου εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού καθώς βυθίστηκε ξύλινο πλοιάριο με πρόσφυγες. Ήδη, πολύ πριν τις έξι το πρωί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας από ελληνικό Super Puma να διασώσει τους πρόσφυγες απογειώθηκαν δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία παρενόχλησαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή και αυτός ήταν ένας από τους λόγους, μεταξύ άλλων, που «σηκώθηκε» το ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Χακάν Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Από το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε επιφυλακή για επόμενη πιθανή κίνηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News