Ελλάδα

Τη νομιμοποίηση της ηρωίνης ζητά τώρα ο Γιάννης Τσιρώνης

Μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως ουσία με φαρμακευτική χρήση, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ζητά τη νομιμοποίηση της ηρωίνης για την ίδια ακριβώς χρήση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Πιστεύω ότι όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με τη μορφίνη. Η ηρωίνη, λοιπόν, θα έπρεπε κανονικά να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει το παράνομο κύκλωμα.

Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, τη βρίσκει νομίμως, δεν θα την πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή - πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό.

Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι δεν μιλάω για νομιμοποίηση τύπου «μπορώ να τη βρω στο περίπτερο», αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός νοσοκομείων. Ανάλογα με την ουσία, μπορούμε να μιλάμε για ιδιοπαραγωγή, για ειδική σφραγίδα, για κέντρα, όπως αυτά στη Σουηδία. Είναι όμως μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής».

Και συνεχίζει: «Κάποιες ποικιλίες κάνναβης έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες - όχι ψυχεδελικές, πρόκειται για ευφραντική ουσία. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες που έχουν μόνο φαρμακευτικές. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν συζητάει αυτήν τη στιγμή τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» κάνναβης, αλλά αποκλειστικά της φαρμακευτικής.

Μιλάμε για νόμιμα φάρμακα, που επιτέλους θα έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα χρειάζεται να έχουμε γνωστό στο Λονδίνο που θα φέρνει φάρμακα στον καρκινοπαθή συγγενή μας. Οι καλλιέργειες θα είναι υπό αυστηρότατο έλεγχο - λεπτομέρειες θα αναφέρονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έρθει προς ψήφιση. Πάρα πολλές φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, γιατί το κλίμα ευνοεί πολύ την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού.

Το άλλο το κομμάτι περί νομιμοποίησης είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο την κάνναβη και δεν σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση. Χρειάζεται, ωστόσο, συνδυασμός πολλών υπουργείων και αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στα σκαριά» γράφουν στα tanea.gr.

Σχόλια