default-image

Ο «Δαίδαλος» έφερε 11.000 κεραυνούς στην Ελλάδα /video

Ελλάδα
Ο «Δαίδαλος» έφερε 11.000 κεραυνούς στην Ελλάδα /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, προβλήματα αλλά και χιλιάδες... κεραυνούς έφερε στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή ο «Δαίδαλος», με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου να δείχνουν ότι... έπεσαν σχεδόν 11.000 κεραυνοί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης!

Tα στοιχεία του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν, παράλληλα, ότι η δραστηριότητα ήταν πολύ έντονη στο Αιγαίο.

Ο «Δαίδαλος» έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα την Δευτέρα, όταν και σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Οπως φαίνεται από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πάργα (78 χιλιοστά), στο Παναχαϊκό Όρος (59.4 χιλιοστά), στην Αλεξανδρούπολη (55.4 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο (53.2 χιλιοστά), στην Πράμαντα Ιωαννίνων (46.6 χιλιοστά), και στα Λεπιανά Άρτας (45.2 χιλιοστά).

Την Τρίτη, ήρθε η σειρά του χαλαζιού. Το Κατάκολο, η Φθιώτιδα και ο Μαραθώνας ντύθηκαν στα «λευκά». Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρήθηκαν στους Μεταξάδες Εβρου (66.4 χιλιοστά), στην πόλη της Ρόδου (44.6 χιλιοστά), στη Θερμή της Λέσβου (43.8 χιλιοστά), στο Καρλόβασι της Σάμου (33.4), στο Παναχαϊκό Όρος (26.8 χιλιοστά), και στην Αλεξανδρούπολη (24.6 χιλιοστά).

Ο καιρός, όπως αναφέρει το meteo.gr, αναμένεται να βελτιωθεί από την Πέμπτη, καθώς ο Δαίδαλος μετακινείται σταδιακά νοτιότερα.

Βίντεο: Meteo

Βγήκαν εκχιονιστικά!

Το βαρομετρικό χαμηλό «Δαίδαλος» προκάλεσε προβλήματα την Τρίτη το βράδυ σε Φθιώτιδα, Μαραθώνα και Κατάκολο, καθώς «σάρωσαν» οι χαλαζοπτώσεις.

Στη Φθιώτιδα ήταν, μάλιστα, τόσο έντονη που βγήκαν στους δρόμους εκχιονιστικά για να καθαρίσουν τους δρόμους. Προκάλεσε, επίσης, και κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiareport, στο 155ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ακινητοποιήθηκαν οχήματα, ανάμεσά τους και νταλίκες, ενώ η Τροχαία προσπαθούσε να προειδοποιήσει τους οδηγούς που θα χρησιμοποιούσαν την οδό.

Ο Δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος εκτιμά ότι σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στην ελαιοπαραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ιδίως στον ελαιόκαρπο, που ξαφνικά βρέθηκε στη γη, ενώ και ο καρπός που έμεινε στο δέντρο είναι χτυπημένος και δεν πρόκειται να αποδώσει.

Η καταστροφή αφορά όλες τις περιοχές από Αρκίτσα, Λιβανάτες, Μεγαπλάτανο, Κυπαρίσσι, Αταλάντη. Σημαντικές είναι επίσης οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο, καθώς για τους αγρότες είναι σχεδόν αδύνατη ακόμη και η πρόσβαση στις περιουσίες τους.

Στο Κατάκολο, το λιμάνι καλύφθηκε από χαλάζι και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το οδόστρωμα καλύφθηκε ολοκληρωτικά.

Την ίδια ώρα, η τοπική ιστοσελίδα ilialive αναφέρει ότι καταγράφτηκαν προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η κακοκαιρία, όμως, έπληξε και τον Μαραθώνα, όπου το βράδυ της Τρίτης η αρχική έντονη νεροποντή εξελίχθηκε σε χαλάζι, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα να λεπτά όλα να ασπρίσουν.

Πλημμύρες στην Πάτρα

Η Πάτρα ήταν από τις πρώτες περιοχές που «χτύπησε» το βαρομετρικό χαμηλό, με τα πρώτα προβλήματα να εμφανίζονται τη Δευτέρα.

Η ένταση των ανέμων και οι ισχυρές βροχοπτώσεις μείωναν την ορατότητα των οδηγών και προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία ενώ παράλληλα πλημμύρισαν και βενζινάδικα και στην εθνική οδό.

Την ίδια ώρα, τα νερά της βροχής σχημάτισαν λίμνη στην πίσω πλευρά το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, στο πάρκινγκ, με κίνδυνο να πλημμυρίσει το υπόγειο. Η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα προκαλώντας την ανησυχία των υπευθύνων.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς υπήρχε κίνδυνος τα νερά από το πάρκινγκ να καταλήξουν στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News