default-image

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Κρήτη
Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέροντα μαθήματα… γονέων, με θέματα την προσωπικότητα, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το διαδίκτυο, τον ελεύθερο χρόνο και πολλά άλλα, προσφέρει το ΚΕΣΑΝ για γονείς παιδιών παιδιών Νηπιακής και Σχολικής ηλικίας 3 έως 11 ετών.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (Κ.Π. Ο.ΚΑ.ΝΑ.), στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του σε Γονείς, διοργανώνει Ομάδα Γονέων Παιδιών Νηπιακής και Σχολικής Ηλικίας (3-11 ετών).

Η Ομάδα Γονέων θα αποτελείται από τουλάχιστον 12 άτομα και θα περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις, που θα υλοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, ημέρα Δευτέρα, ώρα 18:00-20:00, στο χώρο του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης (Μίνωος 67 & Μιχ. Αρχαγγέλου, Θέρισσος). Έναρξη: 13 Νοεμβρίου.

Η Ομάδα Γονέων θα παρέχει συμβουλευτική και υποστήριξη, μέσα σ' ένα πλαίσιο ασφάλειας προς το γονέα, που θα τον βοηθήσει να επεξεργαστεί και να καθοδηγηθεί κατάλληλα απέναντι στο σύνθετο ρόλο του.

Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην Ομάδα Γονέων εστιάζουν σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας της οικογένειας και αφορούν τις παρακάτω ενότητες:

?      Η προσαρμογή του ατόμου στο ρόλο γονέας: τι αλλαγές επιφέρει - η δική μου αίσθηση ταυτότητας.

?      Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού: πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά του γονέα, βασισμένες σε γνώσεις που αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σταδίου.

?      Η προσωπικότητα του παιδιού. Γεννιέται ή διαμορφώνεται; Η θέση του παιδιού μέσα στο οικογενειακό σύστημα. Σχέσεις με τους γονείς και τα αδέρφια.

?      Σεξουαλική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση: από νηπιακή έως και ενήλικη ζωή.

?      Όρια και κανόνες στην οικογένεια: πώς εφαρμόζονται και τι σημαίνουν. Οργάνωση της οικογένειας, σε μια προοπτική αμοιβαίας αυτονόμησης.

?      Λειτουργική επικοινωνία στην οικογένεια: ποιοι παράγοντες την καθορίζουν.

?      Επίλυση συγκρούσεων: στο ζευγάρι, ανάμεσα στα αδέρφια, στη σχέση γονέα παιδιού, στη σχέση γονέα με τη δική του οικογένεια καταγωγής.

?      Οργάνωση διαβάσματος.

?      Ο ρόλος του παιδιού μέσα στην τάξη. Αυτοπεποίθηση - αυτοεκτίμηση. Δυναμική ομάδας. Διαπροσωπικές σχέσεις. Σχέσεις συνομηλίκων.

?      Διαχείριση ελεύθερου χρόνου - εναλλακτικοί τρόποι.

?      Ορθή χρήση διαδικτύου και πληροφορικών μέσων: πρακτικές.

?      Αντιμετώπιση απώλειας - πένθους - αλλαγών - κρίσεων στην οικογένεια. Συγκατοίκηση ή απώλεια ηλικιωμένων.

?      Οικονομική κρίση και ψυχική ασθένεια.

?      Μονογονεϊκότητα και νέες μορφές οικογένειας.

?      Συνεργασία οικογένειας - σχολείου.

?      Επιμέρους θεματικές βάσει των αιτημάτων της ομάδας.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην Ομάδα Γονέων, παρακαλούμε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής, ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη των Ομάδων Γονέων:

κ. Άννα Χρυσουλάκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810.313.222

Ώρες επικοινωνίας: 10:00 - 13:00 (Δευτέρα έως Πέμπτη)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News